Η διαμόρφωση μίας ρεαλιστικής θέσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος εν όψει της διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, θα απασχολήσει την διήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αθήνα, την Παρασκευή και το Σάββατο.
Οι συνεδριάσεις γίνονται σε μία βαριά ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ γαλλογερμανικού άξονα και λοιπών κυβερνήσεων, με αντικείμενο το περιεχόμενο της συμφωνίας που πιθανολογείται ότι θα έχει διαμορφωθεί για τη επίλυση της κρίσης του χρέους, έως το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αναμένεται ότι θα εστιάσουν την προσπάθειά τους κυρίως σε δύο άξονες:

– μία κοινή θέση για τη μορφή και τη φύση του ευρωομολόγου και
– επιβεβαίωση της θέσης τους για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Οι συζητήσεις γίνονται δύο μόλις ημέρες αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και εν αναμονή δύο εξελίξεων.
Την Τρίτη, αναμένεται να έλθει στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, κυρίας Αννυς Ποδηματά για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία είχε εγκριθεί προ μηνός περίπου από την αντίστοιχη επιτροπή, χωρίς ωστόσο να υπερψηφιστεί η πρόταση για το ν φόρο επί των συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικείμενη ψηφοφορία και έπειτα από πλήθος συζητήσεων και διακομματικών συνεννοήσεων, αναμένεται να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου (συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών), καθώς θετικά έχουν εκφραστεί πέραν των σοσιαλιστών, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, οι Γάλλοι Φιλελεύθεροι, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, η θέση που αναμένεται να διαμορφωθεί στη συνάντηση της Αθήνας, είναι ότι αυτό θα πρέπει να εξυπηρετεί όχι απλώς αναπτυξιακού στόχους, αλλά να αντιμετωπίζει τη διαχείριση του χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Σχετική εισήγηση αναμένεται ότι θα γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις εργασίες της Συνόδου, ενώ θα έχει προηγηθεί και σχετική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, το οποίο συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής. Εκεί θα γίνει σχετική εισήγηση από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κυρία Βάσω Παπανδρέου, που είναι και επικεφαλής της επιτροπής που έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός για την εκστρατεία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.