ΒΗΜΑτοδότης

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ για την πλήρωση τριών θέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μου λένε ότι η «πράσινη τρόικα» του κόμματος, η οποία αποτελείται από τον Γραμματέα κ. Μιχ. Καρχιμάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και τον επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο θα δώσει τα ρέστα της για την εκλογή του τελευταίου στο Πολιτικό Συμβούλιο με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ για την πλήρωση τριών θέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο. Μου λένε ότι η «πράσινη τρόικα» του κόμματος, η οποία αποτελείται από τον Γραμματέα κ. Μιχ. Καρχιμάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και τον επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο θα δώσει τα ρέστα της για την εκλογή του τελευταίου στο Πολιτικό Συμβούλιο με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Από την άλλη πλευρά οι «βενιζελικοί», οι «λοβερδικοί» και οι εκσυγχρονιστές δεν είναι βέβαιο ότι θα κατέλθουν ενωμένοι στην υποστήριξη του κ. Ν. Σαλαγιάννη. Εάν πλην του κ. Σαλαγιάννη θέσει υποψηφιότητα και ο κ. Ελ. Κατσικαρέλης τότε αυτό θα σημαίνει ότι η «αντιπολίτευση» δεν είναι ενωμένη. Όσο για τους αυστηρά προεδρικούς, εκείνοι συντάσσονται με την «κομματική τρόικα» αφού δεν πρόκειται να «κατεβάσουν» δικό τους υποψήφιο.

**

Διάλειμμα από τα οικολογικά θέματα για τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος άφησε για λίγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την προστασία των δασών για να ενταχθεί στην ένδοξη ομάδα των ελλήνων πολιτικών που ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και συνέταξε έκθεση για την επιστροφή των Γλυπτών η οποία εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια.

Ο Κρίτων δεν μπορούσε να αποφύγει μια μικρή έκρηξη λυρισμού αφού βροντοφώναξε «Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό!». Πρόκειται ασφαλώς για τον γνωστό στίχο του Γιάννη Ρίτσου. Δίχως άλλο είναι μια καλή χειρονομία για τα 17 χρόνια (την Κυριακή 6 Μαρτίου) από την «αποχώρηση» της Μελίνας.

**

Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στο Ελσίνκι με τον νέο ιρλανδό Πρωθυπουργό κ. Έντα Κένι. Με δεδομένο ότι ο κ. Κένι ετοιμάζεται να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να προωθήσει την επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών χρεών, πολλοί εικάζουν ότι και ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να συμπεριλάβει μια ανάλογη δέσμευση για τμήμα του δημοσίου χρέους στο επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο μετά την 25η Μαρτίου.

Θα ζητήσει δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου της τρόικας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο το έχει ήδη ζητήσει η κυβέρνηση και το συζητούν οι εταίροι. Αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει και να δεσμευτεί για την επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού χρέους; Κάποιοι λένε ότι μια τέτοια «δέσμευση», αν τηρηθεί, θα ισοδυναμεί με κατάρρευση των συντάξεων. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι η μοναδική λύση για την «κάθαρση» από το δράμα του χρέους. Και κάποιοι τρίτοι λένε ότι ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο προηγούμενες παραδοχές…

**

Τριανταπέντε δήμαρχοι κατέφθασαν προ ημερών στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γ. Σταυρακάκη με στόχο την εξοικείωση με την Μητρόπολη της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Μαθαίνω ότι συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν και την Επίτροπο Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη. Τι κέρδισαν; Ο Επίτροπος Χαν (που κρατάει στα χέρια του το πουγκί των κοινοτικών πόρων) ήταν διπλωματικός. Δεσμεύτηκε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τόνισε ότι απαιτείται σκληρή, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια» εκ μέρους των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Κοινώς, τους είπε ότι ο ίδιος θέλει να βοηθήσει, αλλά εκείνοι (μέχρι τώρα) δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η Μαρία δεν χρειαζόταν να πει τίποτα πέρα από το αυτονόητο, ότι δηλαδή στηρίζει τους δημάρχους στις προσπάθειες που κάνουν για την αξιοποίηση των ευκαιριών. Εύχομαι να επιστρέψουν στην Ελλάδα με αρκετή έμπνευση ώστε οι περίφημες «προσπάθειες» να πιάσουν τόπο.

**

Έξαλλος είναι όπως μαθαίνω ο κ. Αν. Λοβέρδος από την πληροφορία ότι εκπρόσωποι των υποστηρικτών των απεργών πείνας επεμβαίνουν και μεσολαβούν με τους γιατρούς για την περίθαλψη όσων απεργών βρίσκονται σε οριακό σημείο και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένοι «υποστηρικτές» θα ήθελαν η βοήθεια που θα παρασχεθεί στους απεργούς να μην διακόψει την … απεργία πείνας παίζοντας ουσιαστικά με ένα θέμα ζωής και θανάτου. Ο υπουργός Υγείας έκανε χθες μια ήπια, αλλά σαφή δήλωση ότι «κανείς δεν μπορεί να μεσολαβεί ανάμεσα σε έναν εξασθενημένο άνθρωπο και στον γιατρό», αφού «οι μεσολαβήσεις μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο.». Μου λένε όμως ότι πέραν της δήλωσης ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ζήτησε να τηρηθούν αυστηρά τόσο οι κανόνες του επισκεπτηρίου, όσο και οι όροι ασφαλούς περίθαλψης στην οποία ως γνωστόν δεν μπορούν να «μεσολαβούν», ούτε οι συγγενείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk