«Πάγο» στις προσδοκίες της Αθήνας και του Δουβλίνου να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους από την τρόικα έβαλε σήμερα το πρωί η Ανγκελα Μέρκελ.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς οι δύο χώρες όταν συμφώνησαν τη χορήγηση της έκτακτης βοήθειας γνώριζαν τους όρους για τη χορήγησή της και τους αποδέχθηκαν.

«Η Ιρλανδία μάλιστα υπέγραψε τη συμφωνία δανειοδότησης πριν από μόλις τρεις μήνες», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Εχοντας δίπλα της τον πορτογάλο πρωθυπουργό να την ακούει με αμηχανία (φωτογραφία), η καγκελάριος έκανε έναν έξυπνο διπλωματικό ελιγμό. «Τα επιτόκια σε τελευταία ανάλυση είναι μια έκφραση της εμπιστοσύνης σε μια χώρα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τα κατεβάσουμε με το ζόρι… Τα επιτόκια πρέπει να αντανακλούν τα κόστη αποπληρωμής των χρεών. Δεν μπορούμε να τα κατεβάσουμε σε ένα επίπεδο στο οποίο η Ιρλανδία θα πληρώνει λιγότερα για να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της από όσα πληρώνει η Πορτογαλία», είπε η Μέρκελ έχοντας εξασφαλίσει την σιωπή του Σόκρατες επί του θέματος αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει αύριο στο Ελσίνκι θα θέσει το αίτημα μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείστηκε η Ιρλανδία τα 85 δισ. ευρώ από την τρόικα.

Εν πάση περιπτώσει, η Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας να περιορίσει το χρέος της και να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές.

Για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προσέφυγαν στην αρωγή των εταίρων τους και του ΔΝΤ, είπε ότι «πήραν χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης και συμφώνησαν σε όρους που οφείλουν να τηρήσουν και σε στόχους που οφείλουν να πετύχουν».

Και έχοντας κατά νου τις πιέσεις που θα ασκήσει αύριο στο Ελσίνκι ο Κένι είπε: «Αν η ιρλανδική κυβέρνηση έχει τώρα πρόβλημα με τα επιτόκια, δουλειά μας είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε -ή αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό»