Η ανέλπιστη μείωση του αριθμού των αιτούντων για πρώτη φορά επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης της παραγωγικότητας των Αμερικανών εργαζομένων ενισχύουν την ήδη βελτιωμένη και από άλλα οικονομικά στοιχεία εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, δύο χρόνια έπειτα από τη βύθισή της στο τέλμα της σοβαρότερης οικονομικής μεταπολεμικής ύφεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που κατατίθενται για πρώτη φορά μειώθηκαν κατά 20.000 στις 368.000 την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων στις 395.000. Σημειωτέον ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, από τον θεωρούμενο δηλαδή ως πρώτο μήνα της καταστροφής (διότι στις 15 Σεπτεμβρίου της αποφράδας εκείνης χρονιάς χρεοκόπησε η Lehman Brothers).

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε εξάλλου ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ταχύ ρυθμό λόγω της μείωσης του εργατικού κόστους από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που πασχίζουν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα των Αμερικανών ανά εργατοώρα αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έπειτα από μια αύξηση κατά 2,3% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο.

Συνολικά την χρονιά που πέρασε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,9%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που παρατηρείται από το 2002.

Το εργατικό κόστος μειώθηκε πέρυσι κατά 1,5% συγκριτικά με το 2009, όταν είχε καταγραφεί επίσης πτώση του κόστους κατά 1,6% συγκριτικά με το 2008. Είναι η πρώτη διετία πτώσης του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ που απαντάται από τη διετία 1962-1963!