Σε «γενναία» αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2011 προχωράει με ταχείς διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχή έγινε χθες με το Ψυχικό όπου η αρμόδια επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφάσισε αυξήσεις έως και 60% σε μία περιοχής όπου ναι μεν οι τιμές βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης παρατηρείται πτώση στις πραγματικές τιμές πώλησης. Η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας θεωρείται δεδομένη καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011 ενώ από το επόμενο έτος οι εισπράξεις θα είναι ακόμη περισσότερες καθώς θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με τις νέες αυξημένες τιμές.

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη χθεσινή αύξηση των τιμών ζώνης στην περιοχή του Ψυχικού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η νέα προσαρμογή προέκυψε κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Η απόφαση του Συμβουλίου αφορούσε στη ζώνη Β΄ του Δήμου Ψυχικού Νομού Αττικής. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απώλεια εσόδων για το κράτος και η αναστάτωση που προκλήθηκε σε φορολογούμενους και φορείς από τη ακύρωση της τιμής αποφασίστηκε να επισπευστεί η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σε όλο το Δήμο Ψυχικού. Να σημειωθεί πως μετά την ακύρωση της τιμής της Β’ Ζώνης Ψυχικού τα ακίνητα αυτά υπολογίζονται με τις τιμές που ορίσθηκαν από 1/1/2006, ενώ τα ακίνητα του υπόλοιπου Δήμου υπολογίζονται με τις τιμές που ορίστηκαν από 1/3/2007.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε κατά προτεραιότητα για το Δήμο Ψυχικού η αρμόδια Επιτροπή νομού Αττικής του άρθρου 41 του ν.1249/1982 που είχε ήδη συγκροτηθεί, για να εισηγηθεί τιμές ακινήτων στο πλαίσιο της επικείμενης αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, η Υπουργική Απόφαση όρισε χαμηλότερες τιμές από αυτές της επιτροπής, ώστε να μην ισοπεδώσει την αγορά ακινήτων. Με αυτό τον γνώμονα άλλωστε θα γίνει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις αρχές του β’ εξαμήνου 2011, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον και την ιδιομορφία κάθε περιοχής, όπως άλλωστε συνέβη και με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όταν έγινε ένταξη νέων περιοχών εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού που βρίσκονται σε 25 νομούς της χώρας».

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών αν θεωρεί τις νέες τιμές ζώνης της περιοχής του Ψυχικού χαμηλές σε σύγκριση με τις αγοραίες, όπως προκύπτει από το απόσπασμα της ανακοίνωσης που δημοσιεύει «Tο Βήμα», τότε οι αυξήσεις που θα εφαρμοστούν σε άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας θα αρκετά υψηλές. Αυτό διότι σε παρά πολλές περιοχές της επικράτειας η απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικές τιμών ξεπερνούν το 50%!