Ελπίδες για ανάκαμψη στον τουρισμό

Την πιθανότητα οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα να αυξηθούν έως και 10% αυτή τη χρονιά, λόγω της αναταραχής στη Βόρεια Αφρική, εκφράζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Α. Ανδρεάδης

Την πιθανότητα οι διεθνείς αφίξεις στη χώρα να αυξηθούν έως και 10% αυτή τη χρονιά, λόγω της αναταραχής στη Βόρεια Αφρική, εκφράζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Α. Ανδρεάδης.

Οι προκρατήσεις από τη Βρετανία για την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι οποίες αναλογούν σε ποσοστό 14% από τα 15 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2009, ήταν υψηλότερες κατά 10% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Αντίστοιχα οι κρατήσεις από Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 5%, ενώ από Ρωσία αυξήθηκαν κατά 20%. «Φαίνεται ότι παίρνουμε ένα μερίδιο από την οικογενειακή αγορά η οποία θα πήγαινε στην Αίγυπτο και την Τυνησία», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς οι οικογένειες προχωρούν σε κρατήσεις σχετικά νωρίς και επηρεάζονται περισσότερο από τον φόβο και την αβεβαιότητα ό,τι κάτι μπορεί να συμβεί.

Ο τομέας του τουρισμού, που συμμετέχει με ποσοστό 16% στο ΑΕΠ απασχολεί περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού, δέχθηκε πλήγμα τα προηγούμενα δύο χρόνια, παρουσιάζοντας διαδοχικά πτώση στα έσοδα 10,9% το 2009 και 7,6% το 2010 (λόγω των μειώσεων στις τιμές των ξενοδοχείων), ενώ οι αφίξεις περιορίστηκαν κατά 6,4% το 2009 και 0,51% το 2010.

Εφέτος παράγοντες που λειτουργούν υποστηρικτικά είναι η πιο ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο υπόλοιπο της Ευρώπης και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα (στο 6,5%) από τον Ιανουάριο, που επιτρέπει στις τιμές να είναι ανταγωνιστικές, εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης. Ενώ εκφράζει την ελπίδα η θετική τάση των προκρατήσεων να διατηρηθεί, ώστε να μην είναι απαραίτητες οι εκπτώσεις στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» τη φετινή χρονιά. Ετσι τα έσοδα μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση, αν και όχι στα επίπεδα των αφίξεων.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη Thomas Cook Plc Μάνι-Φοντένλα Νοβόα, ο οποίος ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα οι κρατήσεις για την Ελλάδα σημείωσαν μια «πραγματική επαναφορά».

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk