Ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες

Ανάσα έως και το τέλος του α΄ εξαμήνου παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς πήραν παράταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, θα συνεχιστούν οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης μηνιαίας και τριμηνιαίας διάρκειας έως και τις 12 Ιουλίου και 29 Ιουνίου 2011 αντίστοιχα.

Ανάσα έως και το τέλος του α΄ εξαμήνου παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς πήραν παράταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως αποφάσισε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, θα συνεχιστούν οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης μηνιαίας και τριμηνιαίας διάρκειας έως και τις 12 Ιουλίου και 29 Ιουνίου 2011 αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών θα γίνεται τουλάχιστον έως και το τέλος του β’ τριμήνου του 2011 με σταθερό επιτόκιο, που σήμερα ανέρχεται στο 1% και με απεριόριστα ποσά.

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ουσιαστικά προανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ από τον ερχόμενο μήνα.

Λέγοντας ότι απαιτείται «αυστηρή επαγρύπνηση» για τον πληθωρισμό, έκφραση που στο παρελθόν χρησιμοποιούσε ένα μήνα πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, έδωσε το σήμα στις αγορές για τις προθέσεις του.

Αν τελικώς η ΕΚΤ προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, θα επηρεαστεί και το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που χρησιμοποιούν τις πράξεις που διενεργεί η Ευρωτράπεζα για την άντληση ρευστότητας.

Βέβαια, η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ κατά 0,25 ή 0,50 της μονάδας δεν θα έχει αξιοσημείωτες επιδράσεις στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το ζητούμενο είναι να παραμείνουν ανοιχτές αυτές οι γραμμές πίστωσης, έως ότου υπάρξει επανασύνδεση με τις αγορές κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το «άνοιγμα» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο Ευρωσύστημα διαμορφώνεται στα 95 δισ. ευρώ, με την προσκόμιση εγγυήσεων ύψους 137 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τρόικα έχει εγκρίνει ένα νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο.

Ωστόσο, έως και το τέλος Μαΐου οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην τρόικα για να παρουσιάσουν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο απεξάρτησης από την ΕΚΤ, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ αόριστο η «αιμοδοσία» τους με φθηνό χρήμα με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk