Alpha Bank: Ανάπτυξη το 2012 και έλλειμμα κάτω από το 3% το 2014

Εφικτό θεωρεί η Alpha Bank το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα.

Εφικτό θεωρεί η Alpha Bank το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014 και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίο που εκδόθηκε την Πέμπτη, η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, που εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της οικονομίας.

Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση υπογραμμίζεται ότι «ο δρόμος που πρέπει ακόμη να διανυθεί για την πλήρη υλοποίηση του Μνημονίου, και για αποκατάσταση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές ομολόγων, είναι πολύ μακρύς και δύσκολος, αλλά απόλυτα αναγκαίος (μονόδρομος) για τη χώρα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 3η Επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπεται ότι η Κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να θέσει σε εφαρμογή μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους τουλάχιστον 8% του ΑΕΠ, συν ένα αποθεματικό για απρόβλεπτα, που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα μέχρι το 2014 και ότι ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ θα έχει εισέλθει έγκαιρα σε μία βιώσιμη πτωτική φάση.

Η στρατηγική εξόδου από την κρίση

Όπως, τονίζεται από το ίδιο το Μνημόνιο, μερικά από τα αναγκαία μέτρα έχουν ήδη καταγραφεί από τον Μάιο του 2010.

Επίσης τονίζεται ότι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική θα υλοποιηθεί:

α) Με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στο ασφαλιστικό που έχουν ήδη θεσπιστεί σε σημαντικό βαθμό και επίκειται η ολοκλήρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων έως το τέλος του έτους.

Με τη συστηματική εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων αναμένεται σημαντική περικοπή των δημοσίων δαπανών για φάρμακα και για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σταδιακή αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών νοσοκομείων στα επόμενα έτη.

β) Με τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα όπου υπάρχουν ήδη σαφή σχέδια για μείωση των μισθολογικών δαπανών με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την σημαντική μείωση της απασχόλησης, την εφαρμογή του Καλλικράτη με κατάργηση δημόσιων οργανισμών και με συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων, με εξ-ορθολογιμό του καθεστώτος των ειδικών λογαριασμών όπου υπάρχουν, κ.ά.

γ) Με τις μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπου το έλλειμμα των € 1,75 δις το 2009 μειώθηκε στα € 0,55 δις το 2010 και εκτιμάται ότι θα γίνει πλεόνασμα € 0,3 δις το 2011 και ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα στα επόμενα έτη.

δ) Με τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που έχουν ήδη θεσπιστεί: (1) με σημαντική αύξηση των συντελεστών των έμμεσων φόρων που αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά έσοδα στο κράτος κατά την ανάκαμψη της οικονομίας, (2) με την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων στη φορολόγηση των ΜΜΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2011, (3) με την εφαρμογή των νέων μέτρων για την δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, (4) με την αποκατάσταση της ομαλής πορείας εισπράξεως των φόρων εισοδήματος και περιουσίας, εκτός των άλλων και με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, κ.ά.

ε) Με την περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων και, ιδιαίτερα, της εθνικής συμμετοχής στο ΠΔΕ, και με την επίσης περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

στ) Με την εκλογίκευση των δαπανών κοινωνικής πολιτικής για σημαντική αύξηση της απόδοσής τους όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Η κρατική περιουσία και η αξιοποίησή της

Σύμφωνα με την Alpha Bank είναι σημαντικό ότι με την 3η επικαιροποίηση του Μνημονίου η Τρόικα αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντική κρατική περιουσία και δημόσιες επιχειρήσεις που μπορεί να αξιοποιηθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο κράτος, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η αρχική ανακοίνωση για επίτευξη εσόδων ύψους € 50 δις από αυτήν την πηγή έως το 2015, έδωσε τη θέση της στην πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου για ενεργοποίηση της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα για εξειδίκευση των προς ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και για καταγραφή, αξιολόγηση και προγραμματισμό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με προγραμματισμό της επίτευξης εσόδων από αυτή την πηγή ύψους τουλάχιστον € 15 δισ έως το 2013 και περισσότερων έως το 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk