Ελληνες καλλιτέχνες στο Μιλάνο

Η Λίζη Καλλιγά και ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι οι καλλιτέχνες με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα μέσω του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο φεστιβάλ «Milano Incontra la Grecia» (Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα» που θα γίνει στο Spazio Oberdan του Μιλάνου από 11 Μαρτίου έως 1 Μαΐου.

Η Λίζη Καλλιγά και ο Γιώργος Χατζημιχάλης είναι οι καλλιτέχνες με τους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα μέσω του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο φεστιβάλ «Milano Incontra la Grecia» (Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα» που θα γίνει στο Spazio Oberdan του Μιλάνου από 11 Μαρτίου έως 1 Μαΐου. Με τίτλο «Διασταυρώσεις – Ετεροτοπίες. Η έννοια του χώρου στη σύγχρονη ελληνική τέχνη» η έκθεση θέτει στο επίκεντρό της το θέμα της μεταλλαγής του χώρου ως ζήτημα της σύγχρονης τέχνης, τοποθετώντας σε μια νέα διαλεκτική σχέση, τις δύο ανεξάρτητα υλοποιημένες εγκαταστάσεις των δημιουργών.

Η ιδέα της έκθεσης βασίστηκε σε μία πρόταση της προέδρου του ΚΜΣΤ κυρίας Κατερίνας Κοσκινά για συγκριτική ανάγνωση του έργου των δύο καλλιτεχνών, που ενώ δούλεψαν χωριστά, «συναντήθηκαν» μέσα από το εικαστικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους, επηρεαζόμενοι όχι μόνο βιωματικά αλλά και από την κοινωνική συγκυρία και την πολιτική επικαιρότητα της εποχής.

Στην εγκατάστασή του «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», ο Γιώργος Χατζημιχάλης βάζει τον θεατή στη θέση ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μία ακραία στιγμή της ύπαρξης του, σε ένα χώρο που δηλώνει κρισιμότητα. Ετσι το νοσοκομείο γίνεται μία ετεροτοπία, όπου ο ασθενής στερείται την αίσθηση του χρόνου και εν πολλοίς του χώρου. Η Λίζη Καλλιγά εξάλλου, στη σειρά «ΜΕΤΟΙΚΗΣΙΣ» φωτογραφίζει τις Κόρες, που στεγάζονταν στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, «ενδεδυμένες» με λευκά υφάσματα για τη μεταφορά τους στο νέο μουσείο παγώνοντας στο χρόνο τη στιγμή της «μετοικήσεως» τους και κατ’ επέκταση του αποχωρισμού. Εν τέλει όμως η σύνδεση και η συνέκθεσή τους δημιουργεί ένα νέο, διαφορετικό εικαστικό «τόπο» που παραπέμπει σε άλλες χρήσεις και αναστοχασμούς.

Να σημειωθεί ότι το «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» του Χατζημιχάλη ήταν μέρος της ελληνικής συμμετοχής το 2005 στην 51η Μπιενάλε Βενετίας ενώ η έκθεση της Λίζης Καλλιγά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης. Την επιμέλεια της παρουσίασης στο Μιλάνο έχουν η Άννα Μυκονιάτη και η Δόμνα Γούναρη, επιμελήτριες του ΚΜΣΤ.

Πού και Πότε
Spazio Oberdan, Μιλάνο (τηλ. 02 7740 6300/6302) «Διασταυρώσεις – Ετεροτοπίες. Η έννοια του χώρου στη σύγχρονη ελληνική τέχνη». Διάρκεια: 11 Μαρτίου – 1 Μαΐου 2011

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk