Με ψιλόβροχο κατέφθασαν χθες βράδυ στους χώρους του Μουσείου Φρυσίρα κάποιοι καλλιτέχνες, λίγοι προσωπικοί φίλοι του συλλέκτη ορισμένοι φιλότεχνοι και μπόλικοι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών για να δουν πρώτοι τα έργα μιας έκθεσης που κοντράρει με τρόπο προκλητικό το σημερινή παντοδυναμία του χρώματος.

«΄Άσπρο – μαύρο» είναι ο τίτλος μιας έκθεσης η οποία ποντάρει στη σχεδιαστική δεξιοτεχνία παρουσιάζοντας έργα αποκλειστικά σε _ τι άλλο; _ άσπρο και μαύρο χρώμα.
΄Ένα χαρούμενο, πολύχρωμο πλήθος περιηγήθηκε στα ασπρόμαυρα έργα που κατέλαβαν και τα τρία επίπεδα του Μουσείου.

Εξηνταοκτώ δημιουργίες με υπογραφές όπως αυτές των Ντέιβιντ Χόκνι, Ζαν Ρουστέν, Εντουαρντ Αρόγιο, Βαλέριο Ανταμί αλλά και «δικών μας» καλλιτεχνών όπως η Βάσω Κατράκη, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιώργος Λάππας, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ο Νίκος Χουλιαράς κ. α. βρέθηκαν στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος του κοινού που καλωσόρισαν εκεί ο Βλάσσης Φρυσίρας και ο γιος του, Στάμος, με τους συνεργάτες τους.
Άρεσαν τα έργα;
Άλλοι ενθουσιάστηκαν άλλοι προβληματίστηκαν από την απουσία του χρώματος δεδομένο του ότι η ζωή μας πλέον είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την εικόνα.

Το σίγουρο είναι ότι ο φανατικότερος υποστηρικτής της έκθεσης δεν ήταν άλλος από τον ίδιο το συλλέκτη ίσως διότι ήταν διακαής του πόθος. Από το 2001 προσπαθούσε να παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση σχεδίου και παρ’ ότι ο κατάλογος είχε εκδοθεί από τότε, η έκθεση έπρεπε να περιμένει μια δεκαετία για να υλοποιηθεί.

Σε μεγάλα κέφια, λοιπόν, ο Βλάσσης Φρυσίρας ήταν η ψυχή των εγκαινίων λέγοντας εικαστικές αλλά και προσωπικές ιστορίες όπως τις αντιδράσεις του τρίχρονου εγγονού του ενώπιον των έργων.

Δεν ήταν πολλοί, ήταν, όμως εκλεκτοί οι ΄Έλληνες καλλιτέχνες που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια. Μεταξύ αυτών ο δάσκαλος Χρόνης Μπότσογλου, η Αφροδίτη Λίτη, καθώς και οι νεότεροι Ντανιέλα Σταματιάδη, Αχιλλέας Πιστιώρης και Ασπασία Κρυσταλά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011.

Μουσείο Φρυσίρα
«Άσπρο – Μαύρο»
Μονής Αστερίου 3, Πλάκα
Τηλ.: 210-3234678