Ο ΟΗΕ κάλεσε να πραγματοποιηθεί μια μαζική επιχείρηση «ανθρωπιστικής εκκένωσης» των ξένων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη για την Τυνησία, λέγοντας ότι η κατάσταση στα δυτικά σύνορα είναι «κρίσιμη». «Ο χρόνος είναι ουσιώδης. Χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» προειδοποιεί ο ΓΓ του Οργανισμού. Την αποπομπή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ο ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ τόνισε ότι στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Λιβύης έχουν σκοτωθεί περίπου 1.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, περίπου 75.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ταραχές, ενώ άλλα 40.000 έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα περιμένοντας να περάσουν στην Τυνησία.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι κάνει επείγουσα έκκληση, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, στις κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν «μια μαζική ανθρωπιστική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Αιγυπτίων» και άλλων ξένων πολιτών.

Ανάμεσα στα άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα είναι Βιετναμέζοι, Ινδοί, Τούρκοι, Τυνήσιοι, Κινέζοι και Ταϊλανδοί που εργάζονται στη Λιβύη.

Οι δύο οργανισμοί κάλεσαν τις κυβερνήσεις να παρέχουν «τεράστια οικονομική βοήθεια και επιχειρησιακή βοήθεια -ανάμεσά τους αεροπλάνα, πλοία και εξειδικευμένο προσωπικό.

«Οι δύο οργανισμοί κρίνουν αυτή την επιχείρηση απαραίτητη μιας και ο συνωστισμός στα σύνορα γίνεται χειρότερος κάθε ώρα» ανέφεραν οι δύο οργανισμοί.

Περίπου 75.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την χώρα για την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές στη Λιβύη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αιγύπτιοι, ενώ άλλες 70.000 άτομα έχουν φύγει από τη χώρα διαμέσου των συνόρων με την Αίγυπτο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι χρειάζεται συντονισμένη «δράση στο έδαφος» για να μπορεί να παρασχεθεί ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια. «Ο χρόνος είναι ουσιώδης. Χιλιάδες ζωές απειλούνται» τόνισε.

Προτεραιότητα είναι το φαγητό, το νερό, οι συνθήκες υγιεινής και η παροχή σκηνών, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει προσπάθεια να επιστρέψουν οι εγκλωβισμένοι στις πατρίδες τους.

Τα τρόφιμα που διανέμονται δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων, ενώ ο ανταποκριτής του BBC κάνει λόγο για «εφιάλτη» όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται σε δρόμους και σε πάρκινγκ.

Ο στρατός της Τυνησίας πυροβολούσε την Τετάρτη στον αέρα για να αποθαρρύνει επίδοξους ληστές που έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες.

Αποπομπή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.

Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα […] ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθού, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν» τόνισε.

Φρεγάτα από τον Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ, ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης, ότι αποστέλλει τη φρεγάτα Σαρλοτάουν στη Μεσόγειο θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις για την κρίση στη Λιβύη.

Το πολεμικό σκάφος, το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι του Χάλιφαξ την Τετάρτη με πλήρωμα 240 ναυτικών και αναμένεται να βρίσκεται στον προορισμό του σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά.

Ο Καναδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Μακέι είπε ότι η φρεγάτα θα βοηθήσει στην παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο λαό της Λιβύης, αλλά και στην επιχείρηση μεταφοράς από τη χώρα των ξένων υπηκόων.

Ο Καναδάς έχει ήδη στείλει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Χέρκουλες στη Μάλτα, για να βοηθήσει στην εκκένωση της Λιβύης.