Ο Φάρι Φαγιέ είναι ένας σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην αφάνεια, αγωνιζόμενος σε μικρομεσαίες ομάδες του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Σήμερα ο 36χρονος πια επιθετικός βγάζει τα προς το ζην αγωνιζόμενος στην Ντεσπορτίβο Αβες που μετέχει στη δεύτερη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ωστόσο το όνομά του εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στον διεθνή Τύπο. Γιατί;

Ο Φαγιέ ήταν αυτός ο οποίος πριν από εννέα χρόνια, για την ακρίβεια στις 23 Φεβρουαρίου του 2002, διαμόρφωσε το τελικό 3-2 υπέρ της Μπέιρα Μαρ στην οποία αγωνιζόταν τότε, επί της Πόρτο στο «Ντας Αντας». Προπονητής της Πόρτο ήταν τότε ο κ. Ζοζέ Μουρίνιο και αυτή ήταν έκτοτε η μοναδική ως τώρα εντός έδρας ήττα που γνώρισε σε αγώνα πρωταθλήματος ο 48χρονος πορτογάλος νυν τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο κ. Μουρίνιο που κατέκτησε το 2003 το Κύπελλο UEFA και την επόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο, εργάστηκε στην Τσέλσι (2004-2007) και στην Ιντερ (2008-2010) προτού καταλήξει στους «Μερένχες» της Μαδρίτης καταφέρνοντας επί 148 συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος να αποφεύγει την εντός έδρας ήττα και δημιουργώντας ένα αξεπέραστο ρεκόρ.

Πρόσφατα, λοιπόν, που συμπληρώθηκαν εννέα συναπτά έτη χωρίς εντός έδρας ήττα για τον διάσημο κόουτς Μουρίνιο, ήρθε για λίγο στο προσκήνιο το όνομα το άσημου 36χρονου πλέον σενεγαλέζου ποδοσφαιριστή Φαγιέ, ο οποίος σκόραρε το νικητήριο γκολ σε εκείνη την… προ αμνημονεύτων χρόνων ήττα (3-2) της Πόρτο από την Μπέιρα Μάρ.

Παρεμπιπτόντως, η εντός έδρας δυναμική των ομάδων του πορτογάλου προπονητή αποδείχθηκε τις περισσότερες φορές αρκετή για να τις οδηγήσει στην κατάκτηση του αντίστοιχου εθνικού πρωταθλήματος. Το κατάφερε με την Πόρτο (2003, 2004), το κατάφερε με την Τσέλσι (2005, 2006), το κατάφερε και με την Ιντερ (2009, 2010).

Εφέτος όμως ίσως να χρειαστούν και εκτός έδρας νίκες για να μπορέσει η Ρεάλ να σπάσει το σερί της ασταμάτητης Μπαρτσελόνα, η οποία προελαύνει στο ισπανικό πρωτάθλημα με 7 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Βασίλισσα…