Δικάζεται εκ νέου σήμερα η ΠΑΕ Ολυμπιακός

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει εκ νέου την Τετάρτη (2/3) η ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα επεισόδια οπαδών της σε βάρος ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού,

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει εκ νέου την Τετάρτη (2/3) η ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα επεισόδια οπαδών της σε βάρος ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, καθώς ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Μανώλης Αντωνακάκης άσκησε έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης που εξέδωσε την Πέμπτη 24/2 κατά πλειοψηφία (2-1, μειοψήφισε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κλουκίνας) η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, με την οποία η πειραϊκή ΠΑΕ τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 120.000 ευρώ.

Ο κ. Αντωνακάκης χαρακτήρισε εσφαλμένο το σκεπτικό της απόφασης ως προς το σκέλος των επεισοδίων που δημιούργησαν οπαδοί του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τον αναπληρωτή ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, η προσβαλλόμενη απόφαση έσφαλε επειδή δεν αναφέρει ούτε αιτιολογεί για ποιους λόγους τα επεισόδια δεν αντέχουν τον χαρακτηρισμό των «ευρείας κλίμακας» και χαρακτηρίζονται «απλώς εκτεταμένα». Και αυτό διότι «ναι μεν δεν υπήρξαν σοβαρές σωματικές βλάβες, ούτε φθορές ξένης περιουσίας, πλην όμως είναι αναμφισβήτητη η είσοδος εντός του αγωνιστικού χώρου Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης για την καταστολή των επεισοδίων, κάτι που δεν είχε προαποφασισθεί στις συσκέψεις ασφαλείας».

Κατά τον κ. Αντωνακάκη κακώς δεν αναφέρονται στην απόφαση ονομαστικά οι 2-3 ποδοσφαιριστές εκτός του Τζιμπρίλ Σισέ που υπήρξαν θύματα «χειροδικίας», ενώ οι 6-7 ποδοσφαιριστές που κατά το σκεπτικό της απόφασης «προπηλακίσθηκαν» από το οπτικοακουστικό υλικό προκύπτει ότι «εδέχθησαν βίαιες και σκληρές επιθέσεις με κλωτσιές και γροθιές».

Ο κ. Αντωνακάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα της ύπαρξης δύο πρωτοβάθμιων πειθαρχικών επιτροπών (Σούπερ Λίγκας και ΕΠΟ), ενώ υπογράμμισε ότι το πειθαρχικό ποδοσφαιρικό δίκαιο είναι ελλιπέστατο και επιεικές για σοβαρά αδικήματα. «Με όλο το σεβασμό, θα πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, η λογική και η ευπρέπεια. Δεν είναι εκκλησία το γήπεδο. Πράξεις βίας όμως βιαιοπραγίες, απρεπέστατα συνθήματα θα πρέπει να εκλείψουν όπως έγινε στα ξένα γήπεδα. Ολοι οι παράγοντες καταβάλουν κάθε προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθειά τους θα ενταθεί προς αυτή την κατεύθυνση μετά και τα τελευταία γεγονότα. Μιλάμε με τους ανθρώπους των ομάδων, αλλά τα χέρια μας είναι κατά κάποιον τρόπο δεμένα γιατί μας δεσμεύει η νομοθεσία» υπογράμμισε ο κ. Αντωνακάκης ζητώντας να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το πειθαρχικό δίκαιο της UEFA.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε στον κ. Αντωνακάκη μέσω ανακοίνωσης η οποία ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Σούπερ Λίγκας _ προφανώς με εντολή του προέδρου της κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην εν λόγω ανακοίνωση της Λίγκας αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας. Η έκπληξη οφείλεται στη δικονομική πρωτοτυπία όπου πρώτα ασκείται η έφεση και μετά ζητείται από το αρμόδιο όργανο το υλικό που παρουσιάστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς και το σκεπτικό των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Η αιτιολογία που επικαλείται ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας για την άσκηση της έφεσης μνημονεύει, ουσιαστικά, δημοσιεύματα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, αναφορικά με όσα διαδραματίστηκαν στον εν λόγω αγώνα. Επειδή τις τελευταίες ημέρες η Σούπερ Λίγκα και ο τρόπος λειτουργίας της έχουν δεχθεί ποικίλες επιθέσεις και σχόλια, υπενθυμίζουμε ότι οι όποιες τυχόν δυσλειτουργίες υπάρχουν, δεν νομιμοποιούν οιονδήποτε στο να παραβιάζει τους πλέον απλούς και ξεκάθαρους δικονομικούς κανονισμούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας όφειλε πρώτα να ζητήσει το σύνολο του υλικού που ελήφθη υπόψη από την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή καθώς και το σκεπτικό της απόφασης, και εάν έκρινε ότι τα παραπάνω αιτιολογούν άσκηση έφεσης, να προβεί στη σχετική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έχει στη διάθεσή του οκταήμερο για την άσκηση της έφεσης, χρόνος που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση όλων των στοιχείων».

Σημειώνεται πάντως, ότι η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον Ολυμπιακό είναι 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk