Δεν αναγνώρισαν τους «Πυρήνες»


Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στα γεγονότα που αφορούσαν την έκρηξη έξω από την οικία του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Χηνοφώτη, στις 11 Ιουλίου 2009, εξετάζοντας αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή καθώς και ενοίκους της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια, το δικαστήριο εξέτασε εκτενώς τον πρώην προϊστάμενο του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ομάδα των αστυνομικών που παρακολουθούσαν την οικία Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Η κατάθεσή του συμπλήρωσε το «παζλ» των καταθέσεων που έδωσαν τη Δευτέρα οι τρεις υφιστάμενοι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το κτίριο.

Ο προϊστάμενος κατέθεσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει τους κατηγορουμένους ως τα πρόσωπα που έμπαιναν κατά καιρούς στην παρακολουθούμενη οικία. Εξαίρεση αποτελούν οι Χ. Χατζημιχελάκης και Ε. Γιόσπας, τους οποίους αναγνώρισε μια και ήταν μόνιμοι κάτοικοι στη συγκεκριμένη οικοδομή και γι’ αυτό εισέρχονταν σε τακτική βάση.

Αμφισβητείται η ένταση της έκρηξης

Υπό αμφισβήτηση τέθηκε η ένταση της έκρηξης που έγινε έξω από την οικία Χηνοφώτη τον Ιούλιο του 2007, καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να προκαλούσε κίνδυνο προς άνθρωπο. Ας σημειωθεί ότι η ένταση της έκρηξης καθορίζει το ύψος των ποινών που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, γι’ αυτό και οι συνήγοροι επέμειναν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια στην εξέταση των δύο ενοίκων της επίμαχης πολυκατοικίας.

Η πρώτη από αυτές δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε καν την έκρηξη και σημείωσε ότι μιλώντας με γείτονες έμαθε ότι κανείς άλλος δεν είχε ακούσει τίποτα. Παρότι το δωμάτιό της είχε οπτική επαφή με τον ακάλυπτο χώρο όπου εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, η ένοικος δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την αστυνομία για το συμβάν και δεν είδε θραύσματα ή υπολείμματα στο χώρο, παρά μόνο ότι «είχε μαυρίσει το τσιμέντο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αντιθέτως, η δεύτερη ένοικος δήλωσε ότι άκουσε την έκρηξη η οποία είχε τέτοια ένταση ώστε να την ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Σημείωσε ότι δεν υπήρξαν καταστροφές στο διαμέρισμά της ούτε θραύση παραθύρων, παρότι αυτό βρισκόταν στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το σημείο όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Προσέθεσε ότι είδε μόνο μαύρο καπνό και «μαύρη μάζα στο τσιμέντο». Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το αν θα μπορούσε να κινδυνεύσει άνθρωπος από την έκρηξη, απάντησε ότι η ίδια δε μπορεί να το κρίνει και ότι εξαρτάται από τα υλικά που πιθανόν να είχαν εκτοξευθεί.

Και οι δύο γυναίκες τόνισαν ότι η αστυνομία δεν εκκένωσε το κτίριο, ούτε προειδοποίησε τους ενοίκους, παρότι είχε ενημερωθεί με τηλεφώνημα για την επικείμενη έκρηξη. Το γεγονός αυτό σχολιάσθηκε από τους συνηγόρους ως απόδειξη για το γεγονός ότι η έκρηξη δεν ήταν πράγματι ισχυρή και ότι κίνδυνος για άνθρωπο δεν υπήρχε.

Δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους

Εκτενώς εξέτασε το δικαστήριο τον προϊστάμενο του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος ηγούνταν της ομάδας των αστυνομικών που είχε θέσει υπό παρακολούθηση την οικία Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο ίδιος είχε την αρμοδιότητα να ανευρίσκει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που κατά καιρούς στάθμευαν στην οικία, σύμφωνα με τα στοιχεία που του έδιναν τηλεφωνικώς οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το χώρο.

Ωστόσο, δεν ταυτοποιήθηκαν τα ίδια τα πρόσωπα που οδηγούσαν τα οχήματα, παρά μόνο οι ιδιοκτήτες τους. Σε ερώτηση μάλιστα του εισαγγελέα αν ο ίδιος ο μάρτυρας είδε ιδίοις όμμασι κάποιους από τους κατηγορουμένους, ο προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής απάντησε ότι είδε μόνο τον Χ. Χατζημιχελάκη και Ε. Γιόσπα, οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι στην οικοδομή. Ο εισαγγελέας επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο αστυνομικός είχε καταθέσει ότι αναγνώρισε και άλλα πρόσωπα και τον προέτρεψε να τα αναφέρει. «Διαβάστε μου τι είπα, για να θυμηθώ», απάντησε ο αστυνομικός, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλευρά της υπεράσπισης, καθώς η δικονομία επιβάλλει να μην υποβάλλεται στους μάρτυρες το περιεχόμενο των προηγούμενων καταθέσεών τους.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου εάν αντιλήφθηκε οτιδήποτε ύποπτο να διαλαμβάνεται στην οικοδομή, ο αστυνομικός είπε ότι οι ένοικοι είχαν τα παράθυρα ανοιχτά και δεν συμπεριφέρονταν σαν να κρύβονται, «απλώς πρόσεχαν». «Εννοείτε ότι λάμβαναν προφυλάξεις; Με ποιο τρόπο “πρόσεχαν”;» ρώτησε η πρόεδρος, ωστόσο ο μάρτυρας αρνήθηκε να επεξηγήσει και απάντησε: «Πρόσεχαν. Η λέξη το λέει από μόνη της!»

Αντιφάσεις για τις επίμαχες… σακούλες

Έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης στις επίμαχες τρεις σακούλες σκουπιδιών τις οποίες πέταξε στον κάδο έξω από την οικία, νεαρός άνδρας που φορούσε κράνος και βγήκε από την οικοδομή. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής, το περιεχόμενό τους ήταν το βασικό στοιχείο με βάση το οποίο ζήτησαν εισαγγελική άδεια για πραγματοποίηση κατ’ οίκον έρευνας στο σπίτι. Ήταν και το βασικό στοιχείο, άλλωστε, που παρέπεμπε σε πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, καθώς, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος, «επρόκειτο για καλώδια και άλλα πράγματα που παρέπεμπαν σε εκρηκτικό μηχανισμό».

Την περασμένη Δευτέρα ο αστυνομικός που βρήκε τις σακούλες δήλωσε ότι τις άνοιξε, είδε το περιεχόμενό τους και στη συνέχεια τη μετέφερε στην υπηρεσία. Ωστόσο, σήμερα ο προϊστάμενος κατέθεσε ότι κανείς δεν άνοιξε τις σακούλες και αυτές παραδόθηκαν αμέσως στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Στη συνέχεια, ανασκεύασε δηλώνοντας ότι είδαν το περιεχόμενο πριν τη στείλουν στην αρμόδια διεύθυνση, και όταν η πρόεδρος εντόπισε την αντίφαση, ο μάρτυρας κατέληξε ότι οι σακούλες «δεν ήταν ούτε κλειστές, ούτε ανοίχτηκαν, ήταν μισάνοιχτες και μπορούσαμε να δούμε λίγο τι περιείχαν».

Την ερχόμενη Τρίτη ο προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής θα εξετασθεί διεξοδικά από τους συνηγόρους, οι οποίοι όπως έχουν σχολιάσει θεωρούν ότι πρόκειται για τον βασικότερο μάρτυρα, ο οποίος «στηρίζει όλο το κατηγορητήριο» και αν η μαρτυρία του καταρριφθεί, η υπόθεση θα λάβει μια ολότελα νέα τροπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk