Πρωτοβουλία για τη σύσταση επιτροπής της Βουλής σχετικά με τον έλεγχο του δημόσιου χρέους αναλαμβάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Oπως προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Φ. Πετσάλνικο να προχωρήσει, με βάση το άρθρο 44 του κανονισμού, σε σύσταση σχετικής επιτροπής.

Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες επιτροπές και εμπειρογνώμονες που μπορούν να συνδράμουν στο έργο της, «ώστε να γίνει ένας πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος του χρέους που έχει συσσωρευτεί, μεγάλο μέρος του οποίου κατά τη γνώμη μας είναι και άδικο και παράνομο».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ταυτόχρονα στηρίζει «και κάθε άλλη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διαφάνεια και τον έλεγχο του χρέους, στο βαθμό βέβαια που αυτή συγκροτείται με διαφάνεια, πλουραλισμό και εγκυρότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει αυτή την πρωτοβουλία ως άμεσο στόχο για την πλήρη καταγραφή, ταυτοποίηση και έλεγχο του δημόσιου χρέους,«έτσι ώστε να διασαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί, οι αιτίες και οι ανάγκες που επέβαλαν τη σύναψή του ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και τη χρήση του κάθε δανείου και τα αποτελέσματά του».

Η παρέμβαση θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει στην Αθήνα (10-12.3.2011) το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο ΣΥΝ, το «Transform! Europe» και το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» με θέμα «Δημόσιο Χρέος και Πολιτικές Λιτότητας στην Ευρώπη – Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αρνηθεί το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου και να προσφύγει σε δημοψήφισμα για την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης. Στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, «υφίσταται μείζον ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, ακόμα και της εθνικής αντιπροσωπείας στη σημερινή της σύνθεση, να επικυρώσει, όταν και αν κληθεί, αυτή την κορυφαία τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης και την υιοθέτηση του λεγόμενου συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, μια και , όπως υπογράμμισε, «αναδιάρθρωση σίγουρα θα γίνει». Το ζήτημα είναι «με ποιους όρους θα γίνει» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Αποσκοπούν σε μια ρύθμιση τους χρέους με στόχο να διευκολυνθεί η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της σκληρής λιτότητας, με στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οι τράπεζες, όχι όμως οι Έλληνες και οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο του την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αναδιανομής του πλούτου, μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, αναδιάρθρωσης των κοινωνικών και των δημόσιων δαπανών, με στόχο τη διάσωση της κοινωνικής συνοχής αλλά και την προοπτική μεσομακροπρόθεσμα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.