Με σύνθημα «η νίκη της κοινής λογικής», ξεκινάει την αντεπίθεσή της η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, επιχειρώντας να κερδίσει πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους, επενδύοντας στη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό το λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επιμένει στη ρητορική της, ότι η Ν.Δ. κινείται στην ίδια αντιμνημονιακή γραμμή με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζεται, ενόψει και του πρώτου προσυνεδρίου του κόμματός της, στις 19 Μαρτίου στο ΣΕΦ, όπου θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της για την οικονομία, να αυξήσει την επιρροή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Η γραμμή της συμπυκνώνεται στη φράση «αλήθεια, ρεαλισμός και ένας ξεκάθαρος σκοπός: σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στη λειτουργία του κράτους, στην οργάνωση της πολιτείας, στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας».

Το φυλλάδιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας που θα μοιράζεται σε όλη την επικράτεια το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει τις βασικές προτάσεις του κινήματος για τα εξής έξι θέματα, ώστε να υπάρξει, όπως αναφέρεται κοινή λογική, για:

-να πάρει εμπρός η πραγματική οικονομία
-να εισαχθεί δημοσιονομικός κανόνας στο Σύνταγμα για φρένο στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα
-τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– τον εκσυγχρονισμό στην παιδεία
-να υπάρξουν καλύτερες αστικές συγκοινωνίες
-να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι με αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2011 μέσω μεταφοράς πόρων.

«Δεν είναι φιλελεύθερη η Ν.Δ.»

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα εντείνει τις επιθέσεις της στη Ν.Δ. το επόμενο διάστημα και ο εκπρόσωπος του κόμματός της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Ι. Οικονόμου, υποστήριξε ότι ο τρόπος που πορεύεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι μακριά από τη φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή παράδοση του χώρου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμμαχία έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση των στελεχών της, του κ. Οικονόμου, του ευρωβουλευτή της κ. Θ. Σκυλακάκη, τον καθηγητή κ. Τρύφ. Κολλίντζα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2014.

«Πήγαμε γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι άσπρο – μαύρο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, στηλιτεύοντας την άρνηση της Ν.Δ. να συμμετάσχει στις συναντήσεις.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σκυλακάκης στόχευσε και αυτός προς τη Ν.Δ., τονίζοντας: «Η Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βοηθήσει. Η βοήθεια όμως δεν θα αποδίδει όσο η κυβέρνηση καθυστερεί και κάνει μισές δουλειές, εξ αιτίας μικροκομματικών υπολογισμών και οι μεταρρυθμίσεις παρεμποδίζονται από τις συντεχνίες και τις φωνές του ακραίου λαϊκισμού».

Οι προτάσεις της Συμμαχίας

Στη συνάντηση, η Συμμαχία κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

1.Ριζοσπαστικές αποκρατικοποιήσεις
2.Επανεξέταση όλων των συντεχνιακών και χαριστικών ρυθμίσεων και παροχών
3.Σοβαρό σχέδιο σε διάστημα δεκαετίας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όπου είναι αναγκαίο και πώληση
4.Ριζική αλλαγή του φορολογικού μηχανισμού, η εκτεταμένη διαφθορά στο εσωτερικό του οποίου αποτελεί βασική αιτία της φοροδιαφυγής
5.Περικοπή κομματικής χρηματοδότησης, δαπανών Βουλής, και μέσω αυτού αύξησης του ΕΚΑΣ
6.Υιοθέτηση δημοσιονομικού κανόνα στο Σύνταγμα.
7.Πραγματική υλοποίηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων

Για τη Συμμαχία, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει παραλύσει και έγινε «όμηρος της διστακτικότητας και της αναποτελεσματικότητας της» και υπεραμύνεται της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να προχωρήσει, όπως και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταχύτερα, βαθύτερα και δικαιότερα, ώστε να μειωθούν πιο γρήγορα τα ελλείμματα και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των βαρών.