Να συνεχίσει «με το γκάζι πατημένο» στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση ήταν το μήνυμα που μετέφερε προς την ελληνική κυβέρνηση – αλλά σχεδιάζει να μεταφέρει και στην αξιωματική αντιπολίτευση – ο Φίλιπ Γκόρντον.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ θα έχει συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στα «θαρραλέα μέτρα» που έχει λάβει η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Τα χαρακτήρισε επίσης μέτρα «προς τη σωστή κατεύθυνση», λέγοντας ότι θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα.

Απέφυγε πάντως να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με φήμες (σσ. «I will not speculate» είπε στα αγγλικά).

«Όλα στο τραπέζι» για Λιβύη

Σύμφωνα με τον κ. Γκόρντον, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόφαση ή σχεδιασμός για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Από τα λόγια του πάντως κατέστη σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να κινηθούν χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από την Ελλάδα αναφορικά με τη βάση της Σούδας. Και τόνισε ότι η μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο που ξεκίνησε κατόπιν απόφασης του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έγινε για να προσφερθεί η απαραίτητα «ευελιξία» αποφάσεων στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο κ. Γκόρντον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διάχυση της κρίσης από τη Λιβύη. Ωστόσο, διαχώρισε μεταξύ «θετικής και αρνητικής διάχυσης», λέγοντας ότι εφόσον οι λαοί της περιοχής θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι τις τύχες τους αυτό θα ήταν μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να υπάρξει και η κατάλληλη καθοδήγηση.

Στασιμότητα σε Σκοπιανό, καθυστέρηση σε Κυπριακό

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη την τρέχουσα περίοδο στο Κυπριακό, αν και δήλωσε απογοητευμένος που οι συνομιλίες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Επεσήμανε δύο τομείς όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, το περιουσιακό και την ασφάλεια, ενώ ζήτησε επιτάχυνση των συνομιλιών.

Οσον αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Γκόρντον απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον, αλλά όπως ξεκαθάρισε δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη.