To σκάνδαλο Γκούτενμπεργκ έβλαψε τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύεται σήμερα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχασε την περασμένη εβδομάδα (αφότου δηλαδή ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά προτού ακόμη παραιτηθεί ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμυνας Τέοντορ-Καρλ τσου Γκούτενμπεργκ) δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε στο 34%. Το δεύτερο κυβερνητικό κόμμα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, παραμένει καθηλωμένο στο 5%.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο έκανε άλμα κατά τέσσερις μονάδες και έφτασε στο 27%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό του από το Σεπτέμβριο του 2010. Οι Πράσινοι έπεσαν από το 18% στο 16%, ενώ η Αριστερά διατήρησε το 10%. Υπέρ των υπολοίπων κομμάτων τάχθηκε το 8%.

Από την άθροιση των ποσοστών προκύπτει ότι τα κυβερνητικά κόμματα (39%) έχασαν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Αυτή την έχουν πάλι – όπως συνέβαινε με μικρή ανάπαυλα, και στο διάστημα των περασμένων 10 μηνών – στα δυο κεντροαριστερά κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (43%). Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και εκείνο της Αριστεράς, τότε το ευρύτερο αριστερό στρατόπεδο φτάνει στο 53%.

Η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με το διευθυντή του Forsa Μάνφτεντ Γκίλνερ, οφείλεται στην απώλεια αξιοπιστίας. Σημαντικός λόγος γι αυτό ήταν, ότι η καγκέλαριος Μέρκελ συνέχισε να υποστηρίζει τον τσου Γκούτενμπεργκ και μετά την απόφαση του πανεπιστημίου του Μπαϊρόιτ να του αφαιρέσει τον τίτλο του διδάκτορα. Επειδή, όπως αποδείχθηκε, είχε κάνει φοβερή λογοκλοπή κατά στη διδακτορική διατριβή του. «Πολλοί ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν να χωνέψουν μια τέτοια τυφλή υποστήριξη» είπε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κερδίζουν έτσι μόνο την εύνοια πολλών απογοητευμένων ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά έχουν και «ρεύμα» ύστερα από τον εκλογικό τους θρίαμβο στα τέλη Φεβρουαρίου στο Αμβούργο. «Πολλοί ψηφοφόροι, που είχαν πάψει να τους ψηφίζουν, επιστρέφουν τώρα στις τάξεις τους» πρόσθεσε.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης, ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα το άστρο του τσου Γκούτενμπεργκ ο οποίος όπως λεγόταν ήταν πιο δημοφιλής από όλους τους άλλους συνολικά αρχηγούς της αντιπολίτευσης, είχε αρχίσει να δύει. Σύμφωνα με αυτήν, μόνο το 26% συνέχισε να τον θεωρεί «πρότυπο» για τους άλλους πολίτες – πριν από την απαγνώριση του ακαδημαϊκού του τίτλου, το ποσοστό αυτό έφτανε στο 51%. Ανάλογη είναι και η πτώση της «αξιοπιστίας» του (από 59% σε 35%).

Το τί θα προκύψει στις δημοκοπήσεις μετά την παραίτησή του, είναι βέβαια άδηλο. Τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν όμως να είναι κάθε άλλο παρά φιλικά μαζί του. Στο προσκήνιο της κριτικής είναι ο «θεατρινίστικος» τρόπος με τον οποίο παραιτήθηκε, καθώς και το γεγονός ότι αντί να παραδεχθεί ευθέως τη λογοκλοπή, εμφανίστηκε ως θύμα της αντιπολίτευσης και του Τύπου.

Η κριτική επικεντρώνεται όμως όλο και περισσότερο στην Ανγκελα Μέρκελ. «Κομμάτια και θρύψαλα» γράφει ένας πολιτικός αναλυτής. «Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κρίση με τον υπουργό της δείχνει, ότι έχει χάσει το ένστικτο της εξουσίας, που ήταν το μεγάλο ατού της στο παρελθόν» συμπληρώνει.

Η κριτική αυτή δεν αφήνει φυσικά ανεπηρέαστο το πλατύ κοινό. Κι αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ίδια και το κόμμα της ενώπιον των κρίσιμων εκλογών στα κρατίδια Σαξονία-Ανχαλτ και Βάδη-Βυρτεμβέργη στα τέλη Μαρτίου.