Στο 1 δισ. ευρώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα δύο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν σωρευτικά περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31% την ίδια περίοδο

Δραματικές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο καθίστανται οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς στο ένα δις ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος από παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, με τις ετήσιες απώλειες του ελληνικού δημοσίου να αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Γκετοποίηση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης», που παρουσίασε σήμερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), τα δυο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν σωρευτικά περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31% την ίδια περίοδο, που σημαντικός αριθμός μονίμων κατοίκων αναγκάστηκαν να μετοικήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο τζίρος από παράνομες δραστηριότητες στη χώρα αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ από αυτά ένα δις ευρώ υπολογίζεται ότι είναι ο τζίρος του παρεμπορίου.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο τζίρος στα καταστήματα του κέντρου της πρωτεύουσας μειώθηκε κατά 25% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στα ομοειδή καταστήματα του υπόλοιπου λεκανοπεδίου η μείωση περιορίζεται στο 11,1% και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις στο 7,5%.

Με βάση έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου προξενούν εκτροπή εμπορίου, δηλαδή το καταναλωτικό κοινό μετατοπίζεται προς τις περιφερειακές αγορές.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις του κέντρου δεν μεταφέρθηκαν αλλού, με αποτέλεσμα η πορεία απαξίωσης του κέντρου να βλάπτει συνολικά την απασχόληση και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πρωτεύουσας υποβαθμίζει και την τουριστική εικόνα της περιοχής,αφού απώλειες 20% παρουσίασε η πληρότητα των 110 ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περιοχή (490 μονάδες υπάρχουν συνολικά στην Αττική), ύστερα από μελέτη δύο φάσεων που εκπόνησαν το ΙΤΕΠ σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑΑ).

Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος μελετών του ΙΤΕΠ κ. Κ. Ρερρές, η πληρότητα των ξενοδοχείων της επίμαχης περιοχής γύρω από την Ομόνοια μειώθηκε από 79,2% τον Μάιο του 2008 σε 59% τον Μάιο του 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στα ξενοδοχεία των υψηλών κατηγοριών, μια και οι μεγάλες και πολυτελείς μονάδες στην περιοχή της Ομόνοιας, αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους από 52% έως 62% χαμηλότερα από τα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας που λειτουργούν στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Ετσι η μέση τιμή δωματίου στην περιοχή «γκέτο» διαμορφώνεται τον Μάιο του 2010 στα 60,2 ευρώ σε σύγκριση με 82,8 ευρώ τον Μάιο του 2008. Αντίστοιχα η μέση τιμή δωματίου εκτός περιοχής υπολογίζεται στα 100,5 ευρώ τον Μάιο του 2010, σε σύγκριση με 108,8 ευρώ τον Μάιο του 2008.

Το πρόβλημα του κέντρου άρχισε να επιτείνεται αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης. «Ο,τι συνέβη στο κέντρο της Αθήνας ήταν προβλέψιμο με βάση τη διεθνή εμπειρία», σημείωσε ο κ. Ρερρές.

Βασισμένα στη διεθνή εμπειρία είναι και τα μέτρα που προτείνει το ΙΤΕΠ για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, στα οποία περιλαμβάνονται η ισόρροπη κατανομή των κεντρικών λειτουργιών με έλεγχο στις χρήσεις γης, η συστηματική και αδιάλειπτη αστυνόμευση, η ίδρυση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Αττική, έξω από τον Δήμο της Αθήνας, η πάταξη του παρεμπορίου, ο διπλασιασμός της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων και ο τακτικός προγραμματισμός ποικίλων εκδηλώσεων στους κοινόχρηστους χώρους από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές.

Στην παρουσίαση της μελέτης συμμετείχαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Α. Μακρής και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών υπεύθυνος για το κέντρο της Αθήνας κ. Α. Καραφλός, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης με νόμιμο τρόπο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ. Καρτάλης δήλωσε ό,τι χρειάζεται μια «γενναία πενταετία» για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο, εφόσον υπάρξουν σχετικές δεσμεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής των νόμων.

Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κυρία Ευαγγελία Μπαλά, ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ κ. Ι. Ρέτσος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΙΠΟΚΑ, στέλεχος των Notos Galleries κ. Ν. Αϊδίνης.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk