Η προειδοποίηση της Standard & Poor’s σε Ελλάδα και Πορτογαλία για πιθανή νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ανάλογα με τις λεπτομέρειες για το ταμείο διάσωσης, η οποία οδήγησε και σε νέα κλιμάκωση των spreads, εν μέσω μάλιστα αδυναμίας στην Ευρώπη λόγω των συνεχιζόμενων αναταραχών στην Λιβύη και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που έχει η άνοδος του πετρελαίου, πίεσαν εκ νέου τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.569,92 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και 2,17%. Σύμφωνα με την η Merit χρηματιστηριακή, βραχυχρόνια η στήριξη των 1550 μονάδων είναι τεχνικά σημαντική για τον Γενικό Δείκτη, καθώς εκεί τοποθετείται το 50% της διόρθωσης από τα υψηλά εξαμήνου. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,27%), της Jumbo(+2,46%) και της Ελλάκτωρ(+1,80%), οι οποίες και συγκράτησαν την πτώση του γενικού δείκτη.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Kenneth Rogoff, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias, εκτίμησε πως μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και μετά η Ισπανία θα χρειαστεί να διασωθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τις νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, ενώ με πρόταση για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα προσέλθει στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Γερμανία, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Η Axa από την πλευρά της, που δεν αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά έχει αυξήσει τις θέσεις της στα γερμανικά, γαλλικά, αυστριακά, ολλανδικά και φιλανδικά ομόλογα τον τελευταίο χρόνο, εκτίμησε πως η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει διάσωση κατά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το κόστος δανεισμού της είναι μη διατηρήσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομόλογου άγγιξε το 7,64% στις 10 Φεβρουαρίου και κυμαίνεται τώρα κοντά στο 7,45%. Ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά στις 10 Νοεμβρίου του 2010 και κυμαίνεται υψηλότερα από τα επίπεδα αυτά από τις 4 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ και την ΕΕ 17 ημέρες αφότου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ξεπέρασε το 7%, στις 6 Απριλίου και η Ιρλανδία λιγότερο από ένα μήνα μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού της στα αντίστοιχα επίπεδα.
Και ενώ οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα αρνητικό σερί με αθροιστικές απώλειες 10,04% κατά τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μείωσε την αξιολόγησή του και για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. H Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου σε «BAA2», της Marfin Popular σε «BAA3» και της Ελληνικής Τράπεζας σε «BA1».

Την ίδια στιγμή πάντως, βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική για την Alpha αναμένει μετά τη Moody’s και η ιαπωνική Nomura, καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να εξετάσει ( η Alpha) τις πιθανές επιλογές της για συγχώνευση, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του κλάδου, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Η Nomura τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν βασικά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα η έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, έστω και εάν έχει εμφανή πλεονεκτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συνέργειες.

Αναλυτές της αγοράς εκτίμησαν πως το ΧΑ τιμολογεί θετικά κινήσεις συνεργασίας και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ξανά λόγο βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,262 εκατ. ευρώ, ενώ 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 94 πτωτικά και 53 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΤΤΙΚΑΤ+16,67%, Μουζάκης(κ) +10,00%, Νάκας +8,99% και Κεραμεία Αλλατίνη +7,50%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Γιουρομπρόκερς -9,09%, ΑΕΓΕΚ(κο) -9,09%, Avenir-8,82% και Τηλέτυπος -8,05%.