Κερδοφόρες οι κυπριακές τράπεζες

Υγιείς και κερδοφόρες παραμένουν οι κυπριακές τράπεζες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Μάκης Κεραυνός, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία» που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Κεραυνός. οι κυπριακές τράπεζες βασίζονται στις καταθέσεις και όχι στη διατραπεζική αγορά και συγκρατούν, όσο μπορούν, το κόστος χρήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισηγήσεις του περιλαμβάνουν την εκπόνηση 3ετούς ή 5ετούς στρατηγικού σχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών με νέο αναπτυξιακό μοντέλο, τη μείωση δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πολεοδομική αμνηστία.

Αισιοδοξία για την κυπριακή οικονομία

Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι παρόλο που η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα απειλείται, η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του κύπριου επιχειρηματία δεν εξαντλήθηκαν και έκλεισε την ομιλία του, μεταφέροντας την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας δεδομένου ότι θα παρθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Τη διάλεξη χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο δημόσιος επιστημονικός και τεκμηριωμένος διάλογος γύρω από οικονομικά θέματα.

Τόνισε ότι στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι εθνικές οικονομίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία σε ένα κόσμο όπου οι έννοιες του χρόνου και της απόστασης τείνουν να εκμηδενιστούν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), κ. Λοΐζος Λοΐζος απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα, και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Ελλάδας, με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων οικονομικού προβληματισμού συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή του κυπριακού πολιτισμού και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk