Κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση απηύθυναν χθες το απόγευμα οι αμερικανικές αρχές εναντίον ενός πρώην διευθυντή της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε ότι το 2008 ο Ραζάτ Γκουπτά πληροφόρησε τον ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Galleon Ράι Ραζαρατνάμ για μια γιγαντιαία επένδυση 5 δισ. δολαρίων που έκανε στην Goldman Sachs η εταιρεία επενδύσεων του Γουόρεν Μπάφετ Berkshire Hathaway.

Η SEC διευκρίνισε ότι ο Γκουπτά ειδοποίησε τον Ραζαρατνάμ δια τηλεφώνου λίγα λεπτά προτού δημοσιοποιηθεί η επένδυση του Μπάφετ στην Goldman Sachs, χρόνο αρκετό για να προσθέσει η Galleon στο χαρτοφυλάκιό της όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές της Goldman…

Ενας δικηγόρος του Γκουπτά δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά του πελάτη του είναι «απολύτως αβάσιμες». Εκπρόσωποι της Goldman και του Ραζαρατνάμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αναφορά της SEC.

Ο Ραζάτ Γκουπτά ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Goldman Sachs από το Νοέμβριο του 2006 έως το Μάιο της περυσινής χρονιάς.

Η SEC κατηγόρησε τον Γκουπτά ότι έδινε στον Ραζαρατνάμ εμπιστευτικές πληροφορίες για την κερδοφορία και εν γένει για τις οικονομικές επιδόσεις της Goldman, όπως επίσης και της πολυεθνικής Procter & Gamble, στο διοικητικό συμβουλίου της οποίας ήταν επίσης μέλος από το 2007. Από την Ρ&G ο Γκουπτά παραιτήθηκε χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.