Θύελλα διαμαρτυριών εξακολουθεί να προκαλεί στους εμπόρους το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις συνεχείς αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού λέγοντας ότι «σε διάστημα 14 μηνών η κυβέρνηση έχει καταθέσει πέντε φορολογικά νομοσχέδια ενώ είναι το δέκατο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις».

Ο κ. Κορκίδης αναφερόμενος στις αυστηρές ποινές του νέου νομοσχεδίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και η βαθιά ύφεση στην αγορά έχουν εγκλωβίσει τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας σε έναν κλοιό διαρκούς ανασφάλειας και σύγχυσης, θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οφείλουμε να αναζητήσουμε τις προσφορότερες λύσεις στα προβλήματα, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη της αγοράς. Υπό αυτήν την έννοια, η περαιτέρω «σκλήρυνση» του φορολογικού καθεστώτος και η δρακόντεια «ποινικοποίηση» της λεγόμενης φορολογικής παραβατικότητας, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που φορτώνει κάθε επιχειρηματία με επιπλέον άγχος ότι τελικά δεν θα τα καταφέρει.

Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμόρφωσης μίας υγιούς φορολογικής συνείδησης στους πολίτες. Το εμπόριο και όλοι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες συμμετέχουμε στο κίνημα του «πληρώνω και ξαναπληρώνω». Και όταν δεν πληρώνω είναι γιατί δεν πληρώνομαι. Το ζήτημα είναι ότι η τρέχουσα τακτική του Υπουργείου παράγει περισσότερα «αντικίνητρα» από «κίνητρα».

Μπαίνουν στο ίδιο «χωνευτήρι» χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες,
ενώ ως «φοροφυγάς» στιγματίζεται όποιος χρωστά από 100 έως 1.000.000 ευρώ.

Ως θετικά σημεία του σχεδίου νόμου αξιολογούμε τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις, όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ – και ελπίζουμε χωρίς προσαυξήσεις – και ο συμψηφισμός των οφειλών με τις απαραίτητες όμως διευκρινήσεις».