Ηταν στις 20 Μαρτίου 1991 όταν στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, οι πρώτες νότες της βιόλας του Γιούρι Μπασμέτ εισήγαγαν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη. Δυο δεκαετίες συμπληρώνονται από τότε και σήμερα το Μέγαρο, όραμα και σκοπός ζωής του Χρήστου Λαμπράκη, γιορτάζει το ορόσημο αυτό ατενίζοντας το μέλλον με ευθύνη αλλά κι αισιοδοξία. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε ποικιλοτρόπως στην ειδική εορταστική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα παρουσία πλήθους εκπροσώπων της δημόσιας ζωής: του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, ξένων διπλωματών, πλήθους καλλιτεχνών και πολλών ακόμη επισήμων.

Στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ως σήμερα συμβολή του Μεγάρου στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και στην στήριξη και προώθηση των νέων δημιουργών. «Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όπου φιλοδοξούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, το Μέγαρο Μουσικής είναι πολύτιμος συνοδοιπόρος αφού συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας» τόνισε σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο πώς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άλλαξε τα δεδομένα στον πολιτισμό τα τελευταία 20 χρόνια. «Σίγουρα έπαιξε ρόλο η μαγεία του χώρου, η οικονομική δυνατότητα να προσελκύει ο, τι καλύτερο σε επίπεδο παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας και, ασφαλώς, η προσωπικότητα του ιδρυτή του, Χρήστου Λαμπράκη» τόνισε ο κ. Γερουλάνος ο οποίος κατέληξε ευχόμενος η δεκαετία η οποία ανοίγεται μπροστά να είναι η πιο δημιουργική του Μεγάρου.

Πέρα από την ταινία με μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της 20χρονης πορείας του Μεγάρου (καλλιτέχνες όπως ο Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ρικάρντο Μούτι, ο Σάιμον Ρατλ, ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Ιάννης Ξενάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μωρίς Μπεζάρ, η Σιλβί Γκιλέμ και πάμπολλοι άλλοι), στην εκδήλωση πήρε επίσης τον λόγο ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννης Μάνος. Ο κ. Μάνος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις νέες προοπτικές και τις συνεργασίες του Μεγάρου εντός (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμο Αθηναίων κ. α) και εκτός Ελλάδας (Σκάλα του Μιλάνου, Teatro Real της Μαδρίτης κ. α) ενώ παρουσίασε και το νέο λογότυπο. Τον λόγο πήρε επίσης ο γενικός διευθυντής του ΟΜΜΑ κ. Νίκος Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου κ. Νίκος Τσούχλος ο οποίος παρουσίασε τις εορταστικές εκδηλώσεις της 20ετίας.

Ανάμεσα σε όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αννα Νταλάρα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κ. α. Από τον καλλιτεχνικό χώρο, παρευρέθησαν οι Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Δεμερτζής, Μύρων Μιχαηλίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ζανέτ Πηλού, Νόνικα Γαληνέα, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Περικλής Κούκος, Γιώργος Κουρουπός, Διονύσης Φωτόπουλος, Αγγελος Δεληβοριάς, Βύρων Φιδετζής κ. α.

Σ’ ό, τι αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι, για την επέτειο λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προγραμματίζονται εκδηλώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν ολόκληρο τον χρόνο. Αρχής γενομένης από την έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου» (9/3-8/5) θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις της όπερας του Ντονιτσέτι «Μαρία Στουάρντα», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τη Σκάλα του Μιλάνου (10,12,14,16 και 18 Μαρτίου). Εξάλλου, για τον εορτασμό της 20ετίας έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις οι οποίες θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες αλλά και στον κήπο του Μεγάρου. Θα υπάρξουν επίσης πολλές και ποικίλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν «εκτός των τειχών» του Μεγάρου.

Εκδηλώσεις στις αίθουσες

– Ο Γιάννης Βακαρέλης συναντά Νέους Σολίστ (19/3)

– Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης/ Α. Παπάνο (21,22/3)

– Μουσική Δωματίου με τον Λ. Καβάκο (27/3)

– Δημήτρης Σγούρος, ρεσιτάλ πιάνου (30/3)

– Γκαλά Υποτρόφων Κάλλας και Τριάντη (2/4)

Εκδηλώσεις στον κήπο

– Γλυπτά στον Κήπο: στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής θα στηθούν επιλεγμένα γλυπτά όπως αυτό του Γ. Ζογγολόπουλου, τέσσερις «αντέννες» του Τάκη που παραχωρεί στο Μέγαρο η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ορισμένα έργα που θα προτείνει η Εθνική Πινακοθήκη καθώς και μια εγκατάσταση της Καλλιόπης Λαιμού από την σειρά την οποία είχε εκθέσει στην Ελευσίνα

– Μουσική και Χορός την ημέρα που γιορτάζει η Μουσική: Το Μέγαρο γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής, την 21η Ιουνίου, με ορχήστρες στον κήπο νωρίς, αλλά και μ΄ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει αργά το βράδι.

Παράλληλες δράσεις

– Νέος Λογότυπος – Λογότυπος Εικοσαετίας: Εορτάζοντας τα 20 χρόνια του το Μέγαρο θα έχει για το υπόλοιπο του 2011, ένα λογότυπο της 20ετίας, ενώ στο κατώφλι του 21ου έτους λειτουργίας του αποκτά ένα νέο λογότυπο.

– Εκθεση 20ετίας: Εκθεση με φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις που άφησαν εποχή και καλλιτέχνες οι οποίοι έλαμψαν στη σκηνή του Μεγάρου μαζί με κοστούμια, μακέτες σκηνικών και βίντεο από σημαντικές παραγωγές. Την επιμέλεια έχει η Εφη Ανδρεάδη.

– Αφίσα του Παναγιώτη Τέτση: Ο σπουδαίος Ελληνας ζωγράφος τιμά το έργο του Μεγάρου και σχεδιάζει μια ειδική αφίσα για τα 20χρονά του. Παράλληλα, ενταγμένη στον προγραμματισμό του Φθινοπώρου, στα δύο επίπεδα του Νέου Εκθεσιακού Χώρου του Μεγάρου οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 20ετίας, τιμητική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση.

– Εκδοση: η πολιτιστική δράση του Μεγάρου θα κυκλοφορήσει σ΄ένα λεύκωμα που καταγράφει, σχολιάζει και αναπλάθει την 20χρονη διαδρομή του.

– Γραμματόσημο: Τα ελληνικά ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημο καθώς και δύο ειδικές αναμνηστικές σφραγίδες. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια συλλεκτική σφραγίδα για φιλοτελιστές με ημερομηνία 21 Μαρτίου καθώς και μια επετειακή σφραγίδα με το λογότυπο της 20ετίας του Μεγάρου με την οποία θα σφραγίζονται οι επιστολές εσωτερικού κι εξωτερικού για ένα μήνα

– Microsite Εικοσαετίας: Στο πλαίσιο του νέου ιστότοπου του Μεγάρου που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 9 Μαρτίου θα υπάρξει ειδικό επετειακό microsite.

– Συνέργειες: Σε επαφή με την πόλη, το Δήμο και άλλους χώρους πολιτισμού και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, αναφορά στις εκδηλώσεις εορτασμού της 20ετίας του Μεγάρου, θα υπάρχει σε εμφανή σημεία προβολής