Οι, μετρ στον κατασκευαστικό τομέα, Ιταλοί παρουσίασαν τις προτάσεις των διασημότερων οίκων μόδας της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου Milano Donna Fashion Week που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Με ηθοποιούς όπως η Κέιτι Χολμς, ο Κρις Μπράουν, η Λίντσεϊ Λόχαν και η Τζούλιαν Μουρ και fashion editors των διασημότερων εντύπων του κόσμου στις πρώτες σειρές των θεατών, οι ιταλοί σχεδιαστές ανέδειξαν τις προτάσεις τους για το φθινόπωρο και το χειμώνα 2011-12 όπου κυριάρχησαν τα έντονα χρώματα, οι αναφορές στην αντρική γκαρνταρόμπα, οι τονισμένες μέσες, τα γραφικά και τα πριντ.

Ξεκίνησε με κοντά φορέματα, βελουτέ μπότες και τυνίκ που απέπνεαν τον αισθησιασμό των sixties, ενώ ολοκλήρωσε με το σήμα-κατατεθέν του οίκου, τα μάξι, ανάλαφρα βραδινά φορέματα. Η Αλμπέρτα Φερέτι έδειξε τη συλλογή του οίκου για το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2011-12 την περασμένη Τετάρτη προτείνοντας ενδιαφέρουσες εκδοχές κομψότητας και χρησιμοποιώντας μια ευρύτατη παλέτα που ξεκίνησε από τα έντονα χρώματα και κατέληξε σε βαθύ μαύρο.

«΄Ηθελα μια κινηματογραφική allure», ανέφερε η Φρίντα Τζιανίνι του οίκου Gucci αναφερόμενη στην επίδειξη του οίκου που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Ηλεκτρικά χρώματα, μείξη διαφορετικών υλικών και μπόλικος εντυπωσιασμός χαρακτήρισαν ένα σόου που ανέδειξε το προφίλ της γυναίκας που θέλει να την προσέχουν με κάθε τρόπο.

Γήινες αποχρώσεις, τονισμένες μέσες, απολήξεις μέχρι το γόνατο και μια ωδή στο κλασσικό παλτό επισφράγισαν το σόου του οίκου Max Mara που μια ημέρα μετά έδωσε πρακτικές λύσεις κομψότητας στην εργαζόμενη γυναίκα. Την ίδια ημέρα ο Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίασε την κολεξιόν του οίκου Fendi αξιοποιώντας με εμπνευσμένο τρόπο στοιχεία της αντρικής γκαρνταρόμπας.

Χρωματικές εκρήξεις και έντονα γραφικά στοιχεία πρωταγωνίστησαν στη συλλογή που παρουσίασαν οι Dolce&Gabbana. «Οι γυναίκες πρέπει να δείχνουν περισσότερο αθώες … παρά να (προσπαθούμε να) κάνουμε τα κορίτσια να δείχνουν κυρίες», ανέφερε η Μιούτσια Πράντα σχετικά με το δικό της σόου. Επιστροφή στην παιδικότητα, λοιπόν, με φούστες πάνω από το γόνατο, κάλτσες και γόβες με μπαρέτα, αλλά και έντονα στοιχεία θηλυκότητας με πούλιες, διαφάνεια, κροκό λεπτομέρειες: μια συγκροτημένη συλλογή αντάξια της φήμης του διάσημου ιταλικού οίκου.

Βασισμένη σε στοιχεία αντρικής γκαρνταρόμπας ήταν και η κολεξιόν του οίκου Moschino που παρουσιάστηκε την Παρασκευή δια χειρός Ροσέλα Τζαρντίνι. Σακάκια, κουμπιά, ναυτικά καπέλα και ένας διάλογος κόκκινου-μαύρου χαρακτήρισαν τη συλλογή, ενώ η νέα σειρά του οίκου Gianfranco Ferre που παρουσιάστηκε την ίδια ημέρα με άξονα αναφοράς το λευκό, το μαύρο και το γκρι κρίθηκε ως μοντέρνα και εμπορική.

Η Ντονατέλα Βερσάτζε δούλεψε και εξέλιξε τις αρχαιοελληνικές αναφορές της προηγούμενης σαιζόν. ΄Εντονα γραφικά, στρατιωτικές αναφορές και χαρακτηριστικά κοψίματα χαρακτήρισαν το σόου του δημοφιλούς οίκου που σε πολλά _ λαμπερά _ σημεία του παρέπεμπε στην πασαρέλα των ΄Οσκαρ.

Τυρολέζικο λουκ για τον οίκο Emilio Pucci, φουτουριστικά eighties για τον οίκο Roberto Cavalli και μια ωδή στο μαύρο (με ένα διάλειμμα για να αναδείξει και το σκούρο-μπλε) από τον Τζόρτζιο Αρμάνι στη συλλογή του Emporio Armani ήταν τα highlight του περασμένου Σαββάτου.

«Δεν υπάρχει νοσταλγία», ξεκαθάρισε ο Μασσιμιλιάνο Τζιορνέτι παρουσιάζοντας ένα σόου με το βλέμμα στα eighties για λογαριασμό του Salvatore Ferragamo. «Είναι περισσότερο η επιθυμία της επιστροφής σε μια κομψή και σοφιστικέ δεκαετία».

Διαφάνειες, παλ χρώματα και παραμυθένιο σκηνικό για τον οίκο Missoni την περασμένη Κυριακή, ενώ η Δευτέρα, ήταν μεταξύ άλλων, η τελική ημέρα παρουσίασης του σόου του Dsquared2 όπου κυριάρχησε η χρήση δέρματος, τζην και σε ένα σκηνικό που θύμιζε Brokeback Mountain.

Η σκυτάλη δίνεται τώρα στο Παρίσι. Η εστέτ γαλλική Εβδομάδα Μόδας ξεκίνησε χθες, Τρίτη, και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 9 Μαϊου στην πόλη του φωτός, το Παρίσι.