Ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημάδια της μηνιγγίτιδας πρέπει να είναι οι γονείς. Πρόκειται για μία αιφνίδια και απρόβλεπτη νόσο με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής κ. Δ. Καφετζή, η μηνιγγίτιδα είναι μία κεραυνοβόλος και καταστρεπτική νόσος που πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά έως 4 ετών, καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες από 15 έως 24 ετών. Μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες, σοβαρές αναπηρίες, όπως είναι η κώφωση, η δημιουργία ουλών στο δέρμα, η νεφρική ανεπάρκεια. Είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του πάσχοντα.

Εμφάνιση της νόσου

Η έναρξη της νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο μπορεί να είναι αιφνίδια και απρόβλεπτη, με το 60% των ασθενών να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 24 ώρες από την έλευση στο Νοσοκομείο. Η νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρος σε διάστημα 24 – 48 ωρών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η εμφάνιση εξανθήματος.

Τα αρχικά συμπτώματα όμως, μοιάζουν με αυτά των ιογενών λοιμώξεων, τα οποία είναι πιο κοινά και ήπια.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο γίνεται μέχρι στιγμής με αντιβιοτικά, φάρμακα για ανάταξη, αιματοδυναμικά για ενίσχυση (καθώς η πίεση πέφτει πολύ) και με σκευάσματα για την αντιμετώπιση της σήψης.
«Παρόλο που η θεραπεία με αντιβιοτικά έχει διαπιστωθεί ότι είναι επιτυχής και η ανθεκτικότητα είναι χαμηλή», τονίζει ο κ. Καφετζής στο ΒΗΜΑ online, «υπάρχουν περιορισμοί ως προς την προφυλακτική χρήση τους (δηλαδή στενό παράθυρο για αποτελεσματική θεραπεία, το οποίο αυξάνει την ανθεκτικότητα στα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αντιβιοτικά), γεγονός που δείχνει την ανάγκη για πρωτογενή πρόληψη μέσω του εμβολιασμού».

Το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο

Μέχρι σήμερα τα εμβόλια που κυκλοφορούσαν για την πρόληψη κατά της νόσου ήταν τα από πολυσακχαρίτη μηνιγγιτιδόκοκκου εμβόλια και τα συζευγμένα εμβόλια.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καφετζής, πλέον, είναι διαθέσιμο το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο ενδείκνυται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων ηλικίας άνω των 11 ετών και ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο Neisseria meningitidis οροομάδες A, C, W-135, και Y.

Το Neisseria meningitidis είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι το μόνο παθογόνο του μηνιγγιτιδόκοκκου που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιδημία. Αποικεί στο ρινοφάρυγγα και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ή το σίελο ή με αερογενή σταγονίδια. Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου _ ανέφερε ο κ. Καφετζής _ βρίσκεται μόνο πάνω στους ανθρώπους ενώ δεν προσβάλλονται αντικείμενα ή ζώα από τον εν λόγω ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου κάποιος να κολλήσει τον ιό από κάποιο άλλο άτομο που ήδη νοσεί, θα πρέπει να είναι σε επαφή μαζί του για πάνω από 5 – 8 ώρες.

Η ενδημική και επιδημική νόσος προκαλείται κυρίως από πέντε οροομάδες – A, B, C, W-135 και Y, με την οροομάδα C να είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Οι ειδικές οροομάδες που προκαλούν διεισδυτική νόσο ποικίλουν σημαντικά, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και κατά περιοχές, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη οροομάδα είναι η Β.

Συμπτώματα της νόσου

Στις 4 πρώτες ώρες

πυρετός
– λήθαργος
– πόνος στα μάτια
– άρνηση λήψης τροφής
– μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

5 έως 15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα

– εξάνθημα (παραμένει όταν το πιέζουμε με τα χέρια μας)
– φωτοφοβία
– αυχενική δυσκαμψία

15 – 24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα

– μη αίσθηση του χώρου
– σηπτικό σοκ (πέφτει η πίεση)