Η κυνηγετική περίοδος μόλις ολοκληρώθηκε και στο Σταθμό Βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» κάνουν απολογισμό. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΒήμαOnline η αντιπρόεδρος του συλλόγου κυρία Μαρία Γανωτή το 2010 οι επιστήμονες του ΑΝΙΜΑ περιέθαλψαν 1.049 πτηνά εκ των οποίων τα 100 ήταν πυροβολημένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα όσων βρέθηκαν χτυπημένα από βόλι πυροβόλου όπλου δεν ανήκε στα θηρεύσιμα είδη.

Πόσες εισαγωγές τραυματισμένων ζώων και πουλιών από πυροβόλο όπλο είχατε τη φετινή κυνηγετική περίοδο;


«Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, στο τέλος Φεβρουαρίου. Όλους αυτούς τους μήνες τα πυροβολημένα πουλιά ήταν περισσότερα από 100».

Εκτός από τα πυροβολημένα είδη, πόσα τραυματισμένα ζώα έφτασαν το 2010 στο Σταθμό Βοηθειών; Ποιες ήταν οι αιτίες τραυματισμού τους;

«Συνολικά τα τραυματισμένα είδη ήταν 1.049. Από αυτά, τα 100 ήταν, όπως είπαμε, πυροβολημένα και τα υπόλοιπα είχαν τραυματιστεί σε τροχαία, σε σύρματα, σε τζάμια, είχαν πάθει ηλεκτροπληξίες κλπ.».

Επρόκειτο για θηρεύσιμα είδη;

«Μόνο 4 από τα 100 ήταν θηρεύσιμα».

Ποια είδη βρίσκονται πρώτα στη λίστα των πυροβολημένων;

«Τα αρπακτικά, κατά 84%».

Οι εισαγωγές στο Σταθμό Βοηθειών ήταν περισσότερες φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές;

«Είχαμε 1.522 εισαγωγές ενώ πέρυσι 1.239. Πιστεύουμε ότι η διαφορά οφείλεται στη διαρκή αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ΑΝΙΜΑ από τους πολίτες και της καλής δουλειάς που κάνουμε. Επίσης οφείλεται στην επί 12ωρη βάση λειτουργία του Σταθμού Βοηθειών σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και στην 24ωρη τηλεφωνική ανταπόκριση. Όποιος πολίτης βρει ένα τραυματισμένο ζώο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ολόκληρο τον χρόνο. Σίγουρα δεν έχουν αυξηθεί τα προβλήματα της άγριας ζωής, τα οποία, ούτως ή άλλως, είναι πάρα πολλά».

Τελικά πόσο σοβαρό πρόβλημα για τους πληθυσμούς των πουλιών είναι η λαθροθηρία;

«Σίγουρα τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία που φέρνει ένα πουλί στην ΑΝΙΜΑ. Θεωρούμε όμως ότι η λαθροθηρία συνεχίζει να είναι σοβαρότατο θέμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει έρευνα για το αν επιδρά στους πληθυσμούς αλλά σίγουρα για είδη που οι πληθυσμοί τους είναι μικροί ενδεχομένως αποτελεί πρόβλημα. Για μας είναι μια απαράδεκτη και απολύτως συνειδητή παραβατική συμπεριφορά η οποία αποδεικνύει συνεχώς το έλλειμμα παιδείας των Ελλήνων και σε αυτόν τον τομέα».

Ποιους μήνες καταγράφονται οι περισσότεροι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα και γιατί;


«Η επίσημη κυνηγετική περίοδος αποτελεί το απαραίτητο προκάλυμμα στους λαθροθήρες. Η έμφαση στους χειμωνιάτικους μήνες οφείλεται στην κάθοδο εκείνη την περίοδο στη χώρα μας μεγάλων πληθυσμών πουλιών από τη Βόρεια Ευρώπη. Αναλυτικά οι τραυματισμοί πουλιών ανά μήνα υπάρχουν στο
http://www.wild-anima.gr/images/stories/Eisagoges/Eisagoges-Statistika_2010/10_ΑΝΙΜΑ_monthly_shot_2010.pdf
».

Ποια ήταν τα πιο σπάνια είδη που είδατε τραυματισμένα;

«Είδαμε σπιζαετό, χρυσογέρακο, μπούφους, πορφυροτσικνιάδες, πετρίτες, χουλιαρομύτα, βαλτόμπουφο και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη».