Ενα βραβείο στο Μεταξουργείο

Χαρισματικές μονοκατοικίες υπάρχουν πολλές και τις θαυμάζουμε πάντοτε, μαζί και τους δημιουργούς τους.
Δεν υπάρχει όμως πιο μεγάλη πρόκληση για έναν σύγχρονο αρχιτέκτονα από τον σχεδιασμό κάποιου κτιρίου στο αστικό τοπίο, σε ένα μικρό συχνά οικόπεδο, που συνορεύει πολλές φορές με την κακογουστιά της αντιπαροχής της δεκαετίας του 1970.

Αυτό το δύσκολο στοίχημα το κέρδισε ο Αριστείδης Αντονάς, αποκαθιστώντας ένα διατηρητέο νεοκλασικό στο Μεταξουργείο (Λεωνίδου 58) και σχεδιάζοντας την τριώροφη σύγχρονη επέκτασή του με ανάλαφρο τρόπο και με έμφαση στο παλαιό κτίσμα.

Η αυλή του νεοκλασικού – στοιχείο με το οποίο είχε ασχοληθεί στο παρελθόν ο Αρης Κωνσταντινίδης –, όχι μόνο διατηρείται, αλλά ερμηνεύεται στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον δημιουργώντας μια κλίμακα γειτονιάς, στην οποία πιστεύουν και προσπαθούν να την αναδείξουν τόσο ο αρχιτέκτονας όσο και η εταιρεία ακινήτων Oliaros για λογαριασμό της οποίας σχεδιάστηκε το κτίριο.

Η πρόσοψη της μεταλλικής τριώροφης κατασκευής ντύνεται με έναν επίσης μεταλλικό καμβά σε ποικιλία μοτίβων που κάνει το κτίσμα ξεχωριστό. H μελέτη τιμήθηκε με το βραβείο αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ 2011.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk