Υεμένη: ένοπλοι απήγαγαν ουζμπέκο γιατρό


ΣΑΝΑΑ

Ένοπλα μέλη φυλών συνέλαβαν όμηρο έναν ουζμπέκο γιατρό στην Υεμένη ζητώντας από την κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες σε εκείνους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της πόλης τους πριν από δύο χρόνια, δήλωσαν σήμερα πηγές των φυλών στο πρακτορείο Reuters.

Ο Αμπντουλμαχίντ Τζουν, γιατρός σε νοσοκομείο της επαρχίας Σάμπουα, απήχθη αργά χθες το βράδυ από μέλη των φυλών και μεταφέρθηκε στην επαρχία Αμπιάν, όπου από αεροπορική επιδρομή κατά υπόπτων μελών της αλ Κάιντα το Δεκέμβριο του 2009 σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

«Τον συνέλαβαν για να πιέσουν την κυβέρνηση να αποδώσει ευθύνες σε εκείνους που πραγματοποίησαν την αεροπορική επίθεση», δήλωσε μέλος φυλής στη Σάμπουα.

«Οι πολίτες είναι ενοχλημένοι με την κυβέρνηση που δεν ασχολήθηκε με το θέμα».

Ο πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της αλ Κάιντα στην Υεμένη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι απαγωγές ξένων και Υεμενιτών είναι συχνές στη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου οι όμηροι πολλές φορές χρησιμοποιούνται από τα μέλη της φυλής ως μέσο άσκησης πίεσης στις αρχές.

Ο Τζουν μεταφέρθηκε σε ορεινή περιοχή της Αμπιάν, όπου φέρεται ότι έχουν βρει καταφύγιο μέλη της αλ Κάιντα και όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο βάσεις των ενόπλων.

Η Υεμένη, η οποία συνορεύει με την εξαγωγέα πετρελαίου Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησε επιχείρηση κατά της τοπικής πτέρυγας της αλ Κάιντα μετά την ανάληψη από την οργάνωση της ευθύνης για την απόπειρα επίθεσης κατά αεροσκάφους με προορισμό τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2009.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι από τον βομβαρδισμό της Αμπιάν τον Δεκέμβριο του 2009 με στόχο την αλ Κάιντα σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Η ανθρωπιστική οργάνωση αποκάλεσε την επίθεση παράδειγμα «παράνομων δολοφονιών με τη χρήση υπερβολικής βίας».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk