Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο δημοφιλής πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής εξαιτίας λογοκλοπής κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.

Όλα άρχισαν με ένα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, όπου ο καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ – Λεσκάνο υποστήριξε ότι εντόπισε στη διατριβή του Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, και κυρίως στο εισαγωγικό τμήμα της, αποσπάσματα, τα οποία δεν συνόδευε με τις δέουσες παραπομπές, αλλά εμφανίζονταν στο κείμενο ως δικές του επισημάνσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται απόσπασμα από δημοσίευση μιας πολιτικής επιστήμονος, της Μπάρμπαρα Τσενπφένιγκ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung του 1997, το οποίο φέρεται να υιοθέτησε σχεδόν αυτολεξεί ο τσου Γκούτενμπεργκ.

Έχουν εντοπιστεί όμως και άλλα επίμαχα σημεία της εργασίας, τουλάχιστον 13, τα οποία φέρεται να πήρε από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και άλλα έντυπα.

Η υπόθεση έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν την παραίτηση του υπουργού σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες.

Ο τσου Γκούτενμπεργκ είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας και θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος του συντηρητικού στρατοπέδου για τη διαδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί βλέπουν πίσω από την αποκάλυψη της υπόθεσης πολιτικές σκοπιμότητες. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, στο οποίο ανήκει ο τσου Γκούτενμπεργκ, κάνει λόγο για επίθεση λάσπης.