Η Μέρκελ έχασε τον κράχτη της

«Η αριστοκρατία πάει πάσο». Έτσι τιτλοφόρησε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Τέοντορ Καρλ τσου Γκούτενμπεργκ. Ο τίτλος υπαινίσσεται, ότι δεν πρόκειται για το «αντίο» ενός συνηθισμένου πολιτικού, αλλά ενός αριστοκράτη της πολιτικής με τη διπλή έννοια του όρου.

Πρώτον, λόγω καταγωγής και δεύτερον, λόγω στιλ: Ο τσου Γκούτενμπεργκ είχε μια ελιτίστικη αντίληψη περί πολιτικής, που τον έκανε να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη κάστα των συναδέλφων του. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τον παρουσίαζαν ως Μεσσία, και εκείνος έκανε ότι μπορούσε για να τα επαληθεύσει.
Μαύρες πλερέζες στην καγκελαρία του Βερολίνου: «Αποδέχθηκα την παραίτησή του με βαριά καρδιά. Είχε μοναδικό πολιτικό χάρισμα» δήλωνε αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ.

Η παραίτηση του 39χρονου πολιτικού είναι αποτέλεσμα της σκανδαλώδους αποκάλυψης, ότι είχε κλέψει τεράστια αποσπάσματα της διδακτορικής του διατριβής αντιγράφοντας εν ψυχρώ άλλα επιστημονικά κείμενα. Από τις συνολικά 435 σελίδες του πονήματός του, τις 270 τις είχε κάνει «copy/paste» λέξη προς λέξη από βιβλία, άρθρα, γνωμοδοτήσεις του κοινοβουλίου, εκθέσεις πρωτοετών φοιτητών, ακόμα και από ταξιδιωτικές μπροσούρες – χωρίς να κάνει πουθενά αναφορά για όλες αυτές τις πηγές στις υποσημειώσεις της διατριβής.

Ο ένας μεγάλος χαμένος της χθεσινής ημέρας είναι η κυρία Μέρκελ. Όχι μόνο επειδή απώλεσε τον πολυτιμότερο «κράχτη» της (ο παραιτηθείς είναι χαρισματικός ρήτορας και μαγνήτης για το συντηρητικό κοινό) στις εκλογικές αναμετρήσεις στα τέλη Μαρτίου στη Σαξονία-Άνχαλτ και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αλλά και επειδή συνέργησε στην καταπάτηση των πιο «ιερών» αστικών αξιών: ειλικρίνεια, εντιμότητα, εργατικότητα. «Πολλοί αστοί έχουν εξοργιστεί μαζί της, και όχι μόνο οι ακαδημαϊκά μορφωμένοι» έλεγε αναλυτής.
«Αν όμως οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν στις επικείμενες εκλογές, τότε η εσωκομματική αντιπολίτευση θα σηκώσει κεφάλι φορτώνοντας τις αποτυχίες στην υποστήριξη του τσου Γκούτεμπεργκ» έλεγε αναλυτής.

Ο δεύτερος χαμένος είναι η γνωστή δεξιά ταμπλόιντ «Bild-Zeitung», που είχε συνάψει, ως λέγεται, «στρατηγική συμμαχία» με τον τσου Γκούντεμπεργκ. Το περιεχόμενο της ; Η εφημερίδα στήριζε χωρίς όρους τον υπουργό, και εκείνος, με τη σειρά του, της επέτρεπε να παρακολουθεί από την «κλειδαρότρυπα» την ιδιωτική «κοσμική» ζωή του. Στη σημερινή ηλεκτρονική της έκδοση πάντως, η «Bild-Zeitung» παρουσιάζει εντελώς ουδέτερα και ειδησεογραφικά, την παραίτηση – σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ η συμμαχία μεταξύ τους.

Τέλος, εκείνος που πληρώνει τα «σπασμένα» είναι ένας μη πολιτικός παράγοντας: ο εκδοτικός οίκος «Droemer». Ο τελευταίος εξέδωσε μια βιογραφία του υπουργού, που κυκλοφόρησε μόλις χθες στα γερμανικά βιβλιοπωλεία. Μόνο που γράφηκε σε μια περίοδο που ο παραιτηθείς προαλειφόταν ως «ο μελλοντικός καγκελάριος της χώρας». Ξαφνικά τώρα, ο «ταλαντούχος νέος πολιτικός» ανήκει στα αζήτητα. Το ίδιο, φοβούνται οι εκδότες, μπορεί να συμβεί και με τη βιογραφία του.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk