Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 1.579,85 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τρίτη κατά 0,19% πιό πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 132,27 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,38110 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 895,9 μονάδες βάσης.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με το άλμα της Alpha Bank εν μέσω προσδοκιών για πιθανή καλύτερη προσφορά από την Εθνική να αντισταθμίζει μερικώς τις απώλειες στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 1.579,85 μονάδες με την Alpha να ενισχύεται 4,58% στα 5,02 ευρώ, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 1,18% και η EFG Eurobank και 1,08%.

Ενδοσυνεδρικά, ο γενικός δείκτης, κατέγραφε κέρδη έως και 2,03%, καθώς τα σενάρια και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στο θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων αλλά και οι κινήσεις εξοικονόμησης κόστους που ξεκινούν στις εισηγμένες ΔΕΚΟ με αφετηρία τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΤΕ έδωσαν ώθηση στο χρηματιστήριο.

Και ενώ σύμφωνα με το Reuters, προκαταρκτική έρευνα για πιθανή διαρροή της ενδεχόμενης συγχώνευσης της Alpha Bank με την Εθνική διέταξε την Τρίτη ο Εισαγγελέας Εφετών, η Citi εμφανίζεται επιφυλακτική για τον κλάδο αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ορατότητα σε ότι αφορά τις πηγές μελλοντικής ανάπτυξης. Η υψηλή έκθεση σε κρατικά ομόλογα και η επιδείνωση των τάσεων σε ότι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, παραμένουν οι βασικές πηγές ανησυχίας.

Όπως εκτίμά, τα κέρδη των περισσότερων ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς απουσιάζουν βιώσιμες εναλλακτικές σε ότι αφορά την ανάπτυξή τους, ενώ –σε αυτό το περιβάλλον- οι μετοχές τους θα κινούνται κυρίως με βάση την ειδησεογραφία σε ότι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι κυπριακές τράπεζες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να «στηριχθούν» στην διεθνή (ρωσική) επέκταση. Οι μεικτές τάσεις σε ότι αφορά τα έσοδα και η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε τριμηνιαίες ζημιές για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν πρέπει να είναι ταμπού» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), προσθέτοντας ότι ένα χρέος μεταξύ του 150% του ΑΕΠ και του 160% του ΑΕΠ δεν είναι «ανεκτό».

Εκ πρώτης όψεως, είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι η λύση ενός μεγάλου haircut (κούρεμα) στα ελληνικά ομόλογα είναι σωστή, παραδέχεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, με άρθρο του που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal. Όμως, μία χρεοκοπία στην Ευρώπη θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων και της εμπιστοσύνης και δεν θα πρέπει να αποτελεί παρά την έσχατη λύση, προειδοποιεί, καθώς θα δημιουργούσε ζήτημα ηθικού κινδύνου, αφού θα περιόριζε τα βάρη των φορολογούμενων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών, πλήττοντας τους φορολογούμενους στις εγκρατείς χώρες. Επιπλέον, με τις αγορές να παραμένουν ευάλωτες μετά τη χρεοκοπία της Lehman, οι εξελίξεις ενδέχεται να βρεθούν εκτός ελέγχου.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 132,27 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+4,58%), της Τιτάν (+4,00%), της ΔΕΗ (+3,93%) και της Μυτιληναίος (+1,73%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG(-7,95%), της Marfin Popular Bank(-4,95%), της Πειραιώς (-4,24%) και της Κύπρου (-3,21%).

Συνολικά 79 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 90 πτωτικά και 41παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ridenco +14,29%, Avenir +13,33%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +12,50% και Nutriart +10,00% και τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Intrakat -15,08%, ΤΡΑΣΤΟΡ -13,10%, Χατζηϊωάννου -10,00% και Ευρωσυμμετοχές -10,00%.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,38110 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 895,9 μονάδες βάσης.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE κινείται πτωτικά κατά 0,43%. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση 0,21%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 0,17%.

Με άνοδο 1,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 129,94 μονάδες φτάνοντας τις 10.754,03.

Πτωτικά άνοιξε η Γουόλ Στριτ με τον Dow Jones να παρουσιάζει απώλειες 0,32% και τον NASDAQ 0,44%

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk