Ευρωζώνη

Ανάπτυξη 1,6% και πληθωρισμό 2,2% προβλέπει η Κομισιόν

Στις 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, ο πληθωρισμός έφθασε στο 2,4% το Φεβρουάριο από 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα το ανώτατο επιτρεπτό όριο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πιο αισιόδοξη για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο εμφανίστηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναθεώρησε στο 1,6% την πρόβλεψή της για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης (τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη1,5%). Ωστόσο, αναθεώρησε στο 2,2% από 1,8% και την πρόβλεψή της για τον εφετινό πληθωρισμό, εξ αιτίας των ανατιμήσεων των καυσίμων. Από τα μέσα Φεβρουαρίου η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί κατά 15%. Και μόλις σήμερα ο αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μέση τιμή του αργού θα είναι εφέτος υψηλότερη των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Στις 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, ο πληθωρισμός έφθασε στο 2,4% το Φεβρουάριο από 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα το ανώτατο επιτρεπτό όριο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι παρά τις κλιμακούμενες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και πάντως πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Κι αυτό λόγω της αβέβαιης διαδικασίας της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ – η σημερινή πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη δεν φαίνεται να αρκεί για να πείσει την ΕΚΤ ότι η ευρωοικονομία βρίσκεται σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Το ευρώ ενισχύθηκε, πάντως,κατά 0,2% στα 1,3839 δολάρια μετά την ανακοίνωση των νέων εκτιμήσεων της Επιτροπής για τις οικονομικές εξελίξεις. Και ενισχύθηκε, όχι επειδή αναθεωρείται κατά τι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, αλλά επειδή το σκαρφάλωμα του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο ανοχής της ΕΚΤ δίνει επιχειρήματα στα πληθωρισμοφοβικά «γεράκια» της ευρωτράπεζας που θα αρχίσουν να πιέζουν όλο και περισσότερο για αύξηση των επιτοκίων.
Αγκάθι η ανεργία
Οι αμφιβολίες για τον οικονομικό βηματισμό της ευρωζώνης εδράζονται και στην αγορά εργασίας, η οποία μπορεί μεν στη Γερμανία να βελτιώνεται θεαματικά από μήνα σε μήνα, όμως σε πολλές από τις χώρες-μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ένα πραγματικό αγκάθι και για την οικονομία και για την κοινωνία. Ιδιαίτερα στις χώρες της περιφέρειας, που πλήττονται από την κρίση χρέους, τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν (έτσι τους επιβάλλεται, άλλωστε, από την ίδια την Κομισιόν) οι κυβερνήσεις για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους λειτουργούν ως ανάχωμα για την ανάπτυξη, αφού προϋποθέτουν μείωση των δημοσίων δαπανών.
Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στηρίζεται ουσιαστικά στις εξαγωγές και όχι στην ιδιωτική κατανάλωση. Ετσι, η μείωση του ποσοστού ανεργίας από το 10% στο 9,9% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο δεν δίνει περιθώρια στην Κομισιόν για εφησυχασμό ούτε βεβαίως δίνει στην ΕΚΤ την άνεση να προχωρήσει σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Αλλωστε, είναι σαφές ότι η πληθωριστική έξαρση οφείλεται στις ανατιμήσεις των καυσίμων και των τροφίμων, στην αναζωπύρωση δηλαδή του δομικού πληθωρισμού. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει αναιμική και η ανακοινωθείσα το πρωί επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας αποδόθηκε από τους ειδικούς αποκλειστικά στις εξαγωγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk