Τάρτα με πράσα, ροκφόρ και φουντούκια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα φουντούκια χωρίς λάδι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα πράσα.

Υλικά για ταρτιέρα 23 εκ.

1 φύλλο σφολιάτας
5 πράσα μέτρια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες ύψους 2-3 εκ.
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
150 γραμμ. ροκφόρ
1½ κ.σ. μαγιονέζα
2-3 κ.σ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε τα φουντούκια χωρίς λάδι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα πράσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ροδίζουμε για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας απαλά για να μη διαλυθούν. Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι το ροκφόρ και το ανακατεύουμε καλά με τη μαγιονέζα. Πασπαλίζουμε το φουντούκι στην ταρτιέρα και από πάνω αδειάζουμε τα πράσα, σηκώνοντας τους κυλίνδρους όρθιους για να μας δώσουν ένα ωραίο οπτικό αποτέλεσμα και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα ροκφόρ-μαγιονέζα και από πάνω βάζουμε τη σφολιάτα (από το ψυγείο). Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα.

Tip

Η γλυκύτητα του πράσου, το πικάντικο του ροκφόρ με τη μαγιονέζα και το γήινο του φουντουκιού κάνουν έναν νοστιμότατο συνδυασμό.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk