Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (2 εκ.). Σε πυρίμαχη φόρμα για εστίες και φούρνο καίμε το λάδι. Βάζουμε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου και τις ροδέλες του κρεμμυδιού τη μία

Υλικά για ταρτιέρα 23 εκ.

1 φύλλο σφολιάτας
1.200 γραμμ. κόκκινα κρεμμύδια, μέτρια
4-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια δενδρολίβανου, φρέσκου
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γραβιέρα παλαιωμένη ή παρμεζάνα τριμμένη και σε flakes

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (2 εκ.). Σε πυρίμαχη φόρμα για εστίες και φούρνο καίμε το λάδι. Βάζουμε τα κλωνάρια του δενδρολίβανου και τις ροδέλες του κρεμμυδιού τη μία πλάι στην άλλη, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Σκεφθείτε ότι όταν αναποδογυρίσετε την τάρτα, αυτό που θα φαίνεται θα είναι οι ομόκεντροι κύκλοι. Προσθέτουμε το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να μαγειρευτούν χωρίς ένταση. Στη συνέχεια καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι, αν έχουν καραμελώσει, αλλά χωρίς να έχουν χάσει την υφή τους. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά να φύγουν τα υγρά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε το τυρί και καλύπτουμε με τη σφολιάτα (κατευθείαν από το ψυγείο) που θα κόψουμε ακριβώς στο μέγεθος της ταρτιέρας. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρουμε με flakes τυριού, αφού την αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

Tip
Τα κρεμμύδια θέλουν φροντίδα και χρόνο για να καραμελώσουν, να βγάλουν τα αρώματα και τη γλύκα τους. Μη βιάζεστε.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk