Ορτύκια με μανταρίνια

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. βούτυρο και μόλις αρχίζει να αφρίζει σοτάρουμε για 1 λεπτό τις φέτες μανταρινιού. Προσθέτουμε το μέλι και τα καραμελώνουμε σε σιγανή φωτιά.

Υλικά για 4 άτομα

8 ορτύκια
8 μανταρίνια, καθαρισμένα και χωρισμένα σε φέτες
χυμός από 4 μανταρίνια
150 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. μέλι ανθέων
400 ml ζωμό κότας (σπιτικό ή από βιολογικό κύβο ή ψυγείου)
8 κ.σ. κονιάκ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. βούτυρο και μόλις αρχίζει να αφρίζει σοτάρουμε για 1 λεπτό τις φέτες μανταρινιού. Προσθέτουμε το μέλι και τα καραμελώνουμε σε σιγανή φωτιά. Ρίχνουμε τον χυμό των μανταρινιών και το κονιάκ και όταν η σάλτσα αποκτήσει σιροπιαστή υφή προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C. Αλείφουμε με το χέρι τα ορτύκια με το μισό βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε, τα τοποθετούμε σε ένα πυράντοχο σκεύος και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε τα ορτύκια από τον φούρνο και σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα μανταρίνια της σάλτσας και τα ορτύκια. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο σκεύος που ψήσαμε τα ορτύκια και με μια ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε τα κομματάκια του κρέατος που έμειναν στο σκεύος και τα αναμειγνύουμε με τη σάλτσα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κύβους, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. Περιχύνουμε τα ορτύκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε επίσης
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk