Ατομικές τάρτες με μανιτάρια πορτομπέλο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Καίμε το μισό λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα με τα αποξηραμένα μανιτάρια για 4-5 λεπτά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Υλικά για 6 ατομικές ή 1 ταρτιέρα 23 εκ.

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 πράσα (λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
6 μανιτάρια πορτομπέλο (στο μέγεθος της φόρμας)
2 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
6 κ.σ. αποξηραμένα μανιτάρια, κανθαρέλες ή πορτσίνι, μουλιασμένα σε νερό και στραγγισμένα
3 κλωνάρια (τα φύλλα) θυμαριού, φρέσκα
1 φλιτζ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο σφολιάτα
μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Καίμε το μισό λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα με τα αποξηραμένα μανιτάρια για 4-5 λεπτά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια και από τις 2 πλευρές, 8 λεπτά στο σύνολο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ το αποσύρουμε από τη φωτιά. Λαδώνουμε τα φορμάκια. Πασπαλίζουμε λίγο θυμάρι στο καθένα, βάζουμε από ένα πορτομπέλο με το εσωτερικό μέρος προς τον πάτο (το καμπύλο μέρος επάνω), αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε το πεκορίνο.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δίσκους ίσους με την περίμετρο της κάθε φόρμας. Καλύπτουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει η ζύμη. Περιμένουμε 5 λεπτά, αναποδογυρίζουμε σε πιάτα, τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε.

Tips

Στη χορτοφαγική της εκδοχή, ξεχάστε το τυρί, θα γίνει επίσης νοστιμότατη. Τα αποξηραμένα μανιτάρια δίνουν έξτρα αρώματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk