Σε ένα απίθανο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με εκατομμύρια ευρώ «μαύρο» χρήμα, διασυνδέσεις με εφοπλιστικούς και βασιλικούς κύκλους, ροζ ιστορίες, αλλά και λεηλάτηση του χρήματος του ελληνικού λαού, εξελίσσεται η υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στο άνοιγμα των λογαριασμών 75 προσώπων- επιχειρηματιών, συνδικαλιστών, εφοπλιστών και στρατιωτικών, αλλά και λογιστών -, τα οποία διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη προχωρήσει το ΣΔΟΕ. Εχουν διαπιστωθεί ήδη φορολογικές παραβάσεις και σύντομα έρχονται και οι σχετικές διώξεις από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Αθηνών (κ. Π. Παπανδρέου ) για παράβαση του φορολογικού κώδικα, αλλά και για το κακούργημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Ηδη στα γραφεία των ελεγκτών του ΣΔΟΕ εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα δύο κρίσιμα πρόσωπα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τους ελεγκτές επικοινώνησαν ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο δικηγόρος Γιώργος Αγουρίδης, ο οποίος επίσης εμφανίζεται ως παραλήπτης χρημάτων με βάση έγγραφο που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και αποτελεί μέρος της μεγάλης δικογραφίας στην Εισαγγελία του Μονάχου…

«Δεν με κάλεσαν…»
«Το Βήμα» εντόπισε τον επιχειρηματία Αβατάγγελο, από την αγωγή του οποίου εναντίον των εταιρειών Ferrostaal και ΗDW ξεκίνησαν όλα. Οπως δήλωσε στο «Βήμα», «είμαι έτοιμος να εμφανιστώ στη γερμανική Δικαιοσύνη.Ουδέποτε έχω κληθεί από την εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι “διαρρέουν” ότι η διεύθυνσή μου είναι άγνωστη…». Διέψευσε εξάλλου κατηγορηματικά ότι η εταιρεία του έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε μοίρασμα χρημάτων. «Εγώ», είπε, «έκανα αγωγή ζητώντας 60 εκατ. και οι αντίδικοι συμβιβάστηκαν σε διαιτησία με το ποσό των 11 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι γνώριζα κάτι επιλήψιμο. Εγώ τους προσέφερα στρατηγικό σχεδιασμό,που είχε σχέση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες. Νομίζω ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν μια αστική διαφορά σε ποινική υπόθεση». Επιβεβαίωσε πάντως ότι «συνεργάστηκα με τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό». Το σασπένς στην υπόθεση εντείνεται, αφού οι εισαγγελείς τόσο στο Μόναχο όσο και στην Αθήνα γίνονται αποδέκτες καταγγελιών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων – και από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας μας.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακαλύψει την πληρωμή υπέρογκων ποσών σε οffshore εταιρείες στις Ολλανδικές Αντίλλες, αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους στην Ινδία. Σύμφωνα με τιμολόγια που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», υπέρογκα ποσά πληρώθηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ακόμα και το 2004 και το 2005 σε δύο κυρίως οffshore εταιρείες.

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα αποτελέσει σύντομα και τη βάση των ενεργειών της Εισαγγελίας, θα καταγράφονται οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από επιτροπές του υπουργείου Αμυνας στην προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά θα κατονομάζονται και τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο πάρτι των εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί και το επίμαχο αντικείμενο της δικογραφίας της Εισαγγελίας Αθηνών! Θα αναφέρονται για παράδειγμα και πρώην αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στο υπουργείο Αμυνας και οι οποίοι αμέσως μετά την παραίτησή τους από αυτό ενεπλάκησαν με συγκεκριμένες εταιρείες που είχαν σχέση με τα έργα τα οποία ενέκριναν μόλις πριν από λίγους μήνες με την ιδιότητα που είχαν ως μέλη των Επιτροπών του υπουργείου.

Από το ΣΔΟΕ έχουν ανοιχτεί και οι λογαριασμοί των συνδικαλιστών Γ. Κοντάκη και Σ. Μαρκάτου, οι οποίοι επίσης εμφανίζονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Εχοντας ως βάση τα ευρήματα του ΣΔΟΕ, την περασμένη Παρασκευή συγκλήθηκε κοινή σύσκεψη των εισαγγελέων κκ. Παπανδρέου και Κυβέλου με τους επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ-«ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΑΤΑΓΓΕΛΟΣ
65 ετών,με οικονομικές σπουδές
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον έλληνα επιχειρηματία που «άνοιξε» στη γερμανική Δικαιοσύνη την υπόθεση,αφού το 2006 κατέθεσε αγωγή εναντίον των γερμανικών εταιρειών Ferrostaal και ΗDW ζητώντας προμήθεια 60 εκατ.

ευρώ και συμβιβάστηκε τελικά με τον τότε επικεφαλής της εταιρείας Μίτσερλιχ στα 11 εκατ.ευρώ! Ο τελευταίος, γνωστός και από το πέρασμά του από την εταιρεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»,ελέγχεται από τη γερμανική Δικαιοσύνη για απιστία σε βάρος της εταιρείας του.

O ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ πάντως δεν έχει ακόμα καταθέσει στην Εισαγγελία του Μονάχου (κ. Μπόιμλερ ).Στην Ελλάδα ως σήμερα ήταν γνωστός από τη δραστηριότητά του με τους «Τηνιακούς Αμπελώνες» (εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη γη του νησιού για την παραγωγή εξαιρετικού και οικολογικού κρασιού)

ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ από το ΣΔΟΕ και αυτή η εταιρεία,όπως και άλλες δύο στη Σαντορίνη και στην Τρίπολη! Ο ίδιος διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του με μίζες και υπόσχεται ότι σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΤΑΝΤΟΣ
70 ετών,εφοπλιστής
ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ από τα Δωδεκάνησα και συγγενεύει με την οικογένεια Χανδρή.Ζει μόνιμα στο Λονδίνο και είναι γνωστές οι φιλοβασιλικές του πεποιθήσεις.Μέσα από την εταιρεία του φέρεται να έχει περάσει μεγάλο μέρος από τις πληρωμές που κατέληξαν στην Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ είναι και αυτή του στενού του φίλου Αντώνη Χάγια, ο οποίος δηλώνεται ως οδηγός του εφοπλιστή,αλλά φαίνεται να διαχειρίζεται εκατομμύρια πουλώντας και αγοράζοντας ακίνητα στη Λάρισα.Λαμπρή τύχη όμως είχε και άλλος υπάλληλος του εφοπλιστή,ο Αλέξανδρος Παπαντωνίου, ο οποίος αργότε ρα αγόρασε με τον Χάγια ολόκληρη την εταιρεία του εφοπλιστή!

Ο ΜΙΧ. ΜΑΤΑΝΤΟΣ έχει επίσης καταθέσει στην Εισαγγελία του Μονάχου και έχει κατονομάσει άλλον έλληνα επιχειρηματία ως εμπλεκόμενο στο μοίρασμα της μίζας…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ
πολιτικός μηχανικός και γνωστό πολιτικό στέλεχος
ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ νομάρχης και φαινόταν να είναι πολύ κοντά στον πρώην υπουργό κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, με διασυνδέσεις πάντως στη Γερμανία από τα χρόνια της χούντας,οπότε είχε βοηθήσει αντιστασιακούς.Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές,αλλά ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του με την υπόθεση των «μαύρων» χρημάτων και με ανακοίνωσή του τονίζει ότι απέχει από την πολιτική μετά το 1990.

ΤΟ 2000, όπως παραδέχεται,είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ, εκτός από το σημείωμα,οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Ηaun, που τον κατονόμασε στην έκτη κατάθεσή του και έπειτα από τετράμηνη προφυλάκιση.Παράλληλα φαίνεται να κατονομάζεται και από τους Ματαντό και Αβατάγγελο.Από το ΣΔΟΕ έχει διαταχθεί και το άνοιγμα των λογαριασμών του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
59 ετών,δικηγόρος και πρόεδρος της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Νιάρχου
ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ στο σημείωμα ως παραλήπτης χρημάτων για την ίδια υπόθεση. Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε και είδε τους υπεύθυνους του ΣΔΟΕ δηλώνοντας την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του! Εχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί του από τους ελεγκτές μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση από τη γερμανική Δικαιοσύνη…

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΙΣ OFFSHORE
396.000 ευρώ Στις 19.12.2004 στην υπεράκτια εταιρεία Side Wihid Ιnvestment ltd (με έδρα το Κουρακάο των Ολλανδικών Αντιλλών).

1.975.250 ευρώ Στις 19.1.2005 στην εταιρεία Shiraz Μarine ΡVΤ ltd,που έχει έδρα το Νέο Δελχί.

1.845.385 ευρώ Εναν μήνα αργότερα, στις 5.2.2005,πληρωμή στην ίδια εταιρεία.

950.000 ευρώ Στις 7.10.2005 το ποσό εμβάζεται επίσης στην ίδια offshore.