ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ την Αpple να εγκαταλείπει το λογισμικό της και να υιοθετεί τα Windows! Ιεροσυλία! Φανταστείτε τώρα τη Νokia να εγκαταλείπει το δικό της λογισμικό και να παίρνει ένα ξένο. Πάλι ιεροσυλία; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Για τους παραδοσιακούς 
φίλους της Νokia η συμμαχία με τη Μicrosoft ισοδυναμεί με συμφωνία με τον Διάβολο. Για τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές της αγοράς αποτελεί μία από τις λύσεις που είχε μπροστά του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στίβεν Ιλοπ για να σώσει την κατάσταση. Γιατί, όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατο μέμο του σε
στελέχη της Νokia, η εταιρεία «μοιάζει με έναν άνθρωπο που στέκεται επάνω σε μια φλεγόμενη πλατφόρμα πετρελαίου». Τι πρέπει να κάνει; Να μείνει εκεί και να καεί ή να πέσει στην παγωμένη θάλασσα με την ελπίδα ότι θα σωθεί; Ο κ. Ιλοπ προτίμησε να βουτήξει στα βαθιά νερά. Αρπαξε βέβαια το σωσίβιο της Μicrosoft, της εταιρείας στην
οποία εργαζόταν ως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να βάλει ξανά τη Νokia δυναμικά στο παιχνίδι των smartphones. Εκεί όπου χάνει κατά κράτος από τους ανταγωνιστές της και εκεί όπου παίζεται το παιχνίδι του γοήτρου (και φυσικά των κερδών) μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Νokia και της Μicrosoft δεν εξέπληξε κανέναν, γιατί η αγορά περίμενε από καιρό ότι ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θα έπαιρνε αργά ή γρήγορα ρηξικέλευθες αποφάσεις. Η απόφαση έχει το όνομα Windows Ρhone 7 και από εδώ και πέρα αυτό το λειτουργικό σύστημα θα «τρέχουν» όλα τα smartphones της Νokia, σε αντικατάσταση του δικού της Symbian. Μια δύσκολη απόφαση για τον Στίβεν Ιλοπ, ο οποίος, εκτός από την αλλαγή πορείας, έπρεπε συν τοις άλλοις να δικαιολογήσει για ποιο λόγο προτίμησε τον πρώην εργοδότη του και όχι κάποια άλλη εταιρεία. Είναι αλήθεια ότι οι επιλογές του κ. Ιλοπ δεν ήταν πολλές. Το λειτουργικό της Αpple (iΟS) δεν «έπαιζε» ως επιλογή, γιατί η Αpple, πιστή στην πολιτική της, δεν το δίνει σε κανέναν, όπως κάνει και με το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών Μac. Η μόνη άλλη επιλογή ήταν το Αndroid της Google, που είναι ελεύθερο λογισμικό και είναι αυτό που κερδίζει διαρκώς έδαφος τους τελευταίους μήνες λόγω των δυνατοτήτων και της ευκολίας στη χρήση του. Οι παλιές αγάπες όμως δεν ξεχνιούνται και το σύστημα της Μicrosoft ήταν μια λογική και φυσική επιλογή για τον κ. Ιλοπ.

Από το κακό στο χειρότερο

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο- τότε ο κ. Ιλοπ ανέλαβε τα ηνία της Νokia – το πρώτο πράγμα που εκλήθη να αντιμετωπίσει ήταν η αντικατάσταση του Symbian. Το λειτουργικό των smartphones της Νokia, το οποίο έχει τις ρίζες του στους υπολογιστές χειρός της Ρsion, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο λόγω των κατά γενική ομολογία μεγαλύτερων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα iΡhone και τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το Αndroid. Το μερίδιο αγοράς της Νokia στη συγκεκριμένη κατηγορία μειώνεται διαρκώς. Στην αμερικανική αγορά μάλιστα η εταιρεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε αυτή την κατηγορία, όπου επίσης έχει σημαντικό μερίδιο και η Research in Μotion με τα ΒlackΒerry.

Παράλληλα, η πρωτοκαθεδρία της Νokia στα απλά κινητά τηλέφωνα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον φθηνότερο ασιατικό ανταγωνισμό. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών της Νokia κατά 16% το τελευταίο τρίμηνο. Τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gartner δείχνουν ότι το μερίδιο της Νokia στην παγκόσμια αγορά έπεσε στο 27,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 από 36,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Παραμένει πρώτη όμως σε μια αγορά που στρέφεται από τον όγκο των πωλούμενων συσκευών στην υπεραξία που δίνουν τα smartphones.

Τα προβλήματα με το Symbian

Οι ακριβές συσκευές της Νokia φημίζονται για τη στιβαρή κατασκευή τους και τις δυνατές φωτογραφικές μηχανές τους, αλλά πέραν τούτων ελάχιστα… εις το πηλίκον! Το Symbian κατηγορείται πως είναι αργό και δύσχρηστο, παρ΄ ότι οι επεξεργαστές της Νokia είναι γρήγοροι. Η αλλαγή που έφερε η Αpple με το iΡhone και τις εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές του έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά και η Νokia δεν μπόρεσε να τα παρακολουθήσει.

Πρόσφατα η Νokia κατήργησε τη δυνατότητα να αγοράζει κανείς μουσική μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα Οvistore, κατά τα πρότυπα του iΤunes της Αpple. Επιπλέον, οι εφαρμογές του Οvistore δεν έχουν την απήχηση και την ποικιλία αυτών της Αpple. Από την άλλη πλευρά, η έλευση του Αndroid δημιούργησε έναν άλλο ισχυρό πόλο στην ίδια κατηγορία. Το τελευταίο τρίμηνο το συγκεκριμένο λειτουργικό ανέβηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό των συσκευών που το χρησιμοποιούν.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το τέλος της αναβάθμισης του Symbian. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρήστες των τηλεφώνων, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια παγκοσμίως, δεν θα έχουν τη δυνατότητα ενημερώσεων στο λογισμικό της συσκευής τους. Εξάλλου η Νokia υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει άλλα 150 εκατομμύρια συσκευές με Symbian ώσπου να έρθει η ώρα του Windows Ρhone 7. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει μέσα στο 2012. Παράλληλα, αβέβαιη παραμένει η τύχη του νέου λειτουργικού που ετοίμαζε η Νokia σε συνεργασία με την Ιntel με την ονομασία ΜeeGo. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάει άκλαυτο… Εξηγώντας την απόφασή του ο κ. Ιλοπ, ο οποίος είναι ο πρώτος μη Φινλανδός στην ηγεσία της εταιρείας κατά τη διάρκεια της 146χρονης ιστορίας της, ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών να δημιουργηθούν τρεις ισχυροί παίκτες στον χώρο των smartphones. Αν η Νokia επέλεγε το Αndroid, θα είχαμε ένα ισχυρό διπολικό σύστημα με στρεβλωτικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Ενώ τώρα, με τρεις ισχυρούς παίκτες, το σύστημα μοιάζει πιο ισορροπημένο.