Η οδός Καλλιγά στη Φιλοθέη είναι ένας ήσυχος προνομιακός δρόμος,

γεμάτος πράσινο, με πολυτελείς μεζονέτες _ ορισμένες απ’ αυτές διαθέτουν και εσωτερικές πισίνες. Στον καταπράσινο αυτόν δρόμο και στον αριθμό 55, σε μια μεζονέτα 220 τ.μ., μένει εδώ και μερικούς μήνες το «αφεντικό», όπως πολλοί τον αποκαλούν, της μόνιμης αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα κ. Μπομπ Τράα. Τίποτα δεν θα πρόδιδε ότι στη γειτονιά αυτή μένει ο ολλανδός τεχνοκράτης, ο άνθρωπος που προτείνει εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, εάν δεν υπήρχε εκεί κοντά παρκαρισμένο, κάτω από μια νεραντζιά, ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας με έναν αστυνομικό με πολιτικά μέσα σε αυτό.

?

Εάν κάποιος πλησιάσει στη σιδερόφρακτη είσοδο της οικίας του επικεφαλής του ΔΝΤ στη Φιλοθέη και κτυπήσει στο κουδούνι που γράφει (με μαύρο μαρκαδόρο) μόνον τα αρχικά του ονόματός του Β.Τ. τότε συμβαίνουν τα εξής αξιοσημείωτα: ο αστυνομικός με τα πολιτικά βγαίνει γρήγορα από το αυτοκίνητό του, μιλάει στον ασύρματο και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ήσυχος αυτός δρόμος της Φιλοθέης μετατρέπεται σε… Τσάιναταουν. Γεμίζει από αστυνομικούς, από τις ομάδες Δίας και Ζήτα και με περιπολικά με τον φάρο αναμμένο. Οι αστυνομικοί ζητούν και καταγράφουν τα στοιχεία αυτού που κτύπησε το κουδούνι και παραμένουν με τις μηχανές τους αναμμένες έως ότου ο «παρείσακτος» απομακρυνθεί. Δύο μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας τον συνοδεύουν μάλιστα έως ότου «βγει» από τη Φιλοθέη. Ούτε σε αρχηγό κράτους δεν παρέχουν οι αστυνομικές δυνάμεις τέτοια προστασία…

«Συμπαθής,

αλλά αυστηρός»

Ο κ. Α. Λοβέρδος, ο υπουργός Υγείας που ήρθε τις περισσότερες φορές τετ α τετ με τον κ. Τράα, έχει θετική άποψη: «Μου είναι συμπαθής, ξέρει καλά τη δουλειά του, αλλά είναι αυστηρός» λέει. Η συμπάθεια ανάμεσα στους δύο αναπτύχθηκε προφανώς λόγω της αγάπης που έχουν για το ποδόσφαιρο. Οπαδός του Ολυμπιακού ο υπουργός, οπαδός του Αγιαξ ο ισχυρός του ΔΝΤ. Μάλιστα το καλοκαίρι, όταν ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ και ήρθαν ισόπαλοι 1-1, ο κ. Τράα εγκωμίασε το γκολ του Ιβιτς, λέγοντας ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια καλή ομάδα. Περίπου την ίδια άποψη έχει και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος λέει ότι οι άνθρωποι του ΔΝΤ απλώς δίνουν κατευθύνσεις: «Τους συνάντησα δυο-τρεις φορές. Απλώς μας δείχνουν τον δρόμο, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Με εμένα δεν είχαν κανένα πρόβλημα» είπε. Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναφέρει ότι οι άνθρωποι της τρόικας έχουν μια θεσμική ιδιότητα, «εκπροσωπούν τρεις οργανισμούς, κάθε χαρακτηρισμός γι’ αυτούς δεν βοηθά και πρέπει να προωθούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη». Επισήμως τα μέλη της κυβέρνησης αποφεύγουν τους χαρακτηρισμούς και επιμένουν ότι ο ρόλος των ανθρώπων της τρόικας στην Ελλάδα είναι βοηθητικός και τις περισσότερες φορές χρήσιμος.

?

Μετακινείται με ένα Audi Α4, μπλε σκούρο χρώμα, το οποίο συνοδεύει ασθμαίνοντας ένα παμπάλαιο, αστυνομικό μπλε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες. Οταν πλησιάζει στην οδό Καλλιγά αναπτύσσει ταχύτητα, λες και δεν θέλει να γίνει αντιληπτός από κανέναν, ανοίγει με τηλεκοντρόλ την πόρτα του γκαράζ και χάνεται μέσα σε αυτό. Στη γειτονιά (όπου μένουν αρκετοί επώνυμοι Αθηναίοι) φαίνεται ότι δεν τον έχει δει κανείς. Αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του. Ακόμα και η σπιτονοικοκυρά του αρνείται να πει το παραμικρό και μάλλον ο ισχυρός του ΔΝΤ δεν χρησιμοποιεί την εξωτερική είσοδο του σπιτιού του (μπαινοβγαίνει από το γκαράζ για λόγους ασφαλείας). Στο γραμματοκιβώτιό του ξεχειλίζουν τα διαφημιστικά από τα διάφορα… ντελίβερι. Ο κ. Τράα μάλλον δεν προτιμά το γρήγορο φαγητό όμως. Προτιμά το κανονικό φαγητό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν μαγειρεύει ο ίδιος ή εάν του μαγειρεύουν στο σπίτι. Πάντως από το υπουργείο Εργασίας και από την αρμόδια επιθεώρηση βεβαιώνουν ότι ερευνούν τα πάντα _ ακόμα και εάν οι εκπρόσωποι της τρόικας ασφαλίζουν ή όχι τους υπαλλήλους και το βοηθητικό προσωπικό που χρησιμοποιούν.

Οπαδός

της λιτότητας

Ο κ. Τράα πιστεύει στη σκληρή λιτότητα για την Ελλάδα. Πιστεύει ότι οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν για την πολυτελή ζωή που έκαναν με δανεικά. Στη Φιλοθέη πάντως, όπως λένε, πληρώνει περί τα 3.000 ευρώ τον μήνα ενοίκιο. Είναι άλλωστε και τα μόνα χρήματα που δίνει (με απόδειξη βεβαίως) το ΔΝΤ στους Ελληνες χωρίς να τα ζητεί πίσω και με τόκο. Και θα πλήρωνε πολύ περισσότερα εάν παρέμενε στο «παλατάκι» της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που είχε νοικιάσει αρχικά αντί, όπως ειπώθηκε τότε, 9.100 ευρώ μηνιαίως. Στη μεζονέτα αυτή ο ολλανδός τεχνοκράτης μπορούσε να απολαμβάνει τη θέα της Ακρόπολης, η οποία όπως λένε οι συνομιλητές του τον «συνεπαίρνει». Αναγκάστηκε όμως μετά τις διαμαρτυρίες για την πολυτελή μεζονέτα και το μεγάλο ενοίκιο να αλλάξει σπίτι και να μετακομίσει στη Φιλοθέη, όπου βεβαίως δεν «απολαμβάνει τη θέα της Ακρόπολης». O κ. Τράα φρόντισε πάντως να μη χάσει την οπτική του επαφή με την Ακρόπολη, αφού το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει όπως λέγεται θέα στον Ιερό Βράχο.

?

«Πληρώνουμε

φως,

νερό,

τηλέφωνο»

Το γραφείο του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου σε χώρο που του παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Το γραφείο αυτό ο κ. Τράα μοιράζεται με την κυρία Στέφανι Εμπλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Επισήμως, όπως είχε δηλώσει στο «Βήμα» η μόνιμη εκπρόσωπος του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντέν, ο «ρόλος του κ. Τράα είναι να βοηθάει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και να εξηγεί τις απόψεις του Ταμείου». Παρά τη διαρκή παρουσία του στην Αθήνα _ παραμένει ο συχνότερος επισκέπτης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους _ επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο κ. Πόουλ Τόμσεν. Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι δεν καταβάλλει ενοίκιο στην Τράπεζα της Ελλάδος για το γραφείο που του έχει παραχωρηθεί, αλλά θα πληρώνει τα υλικά που χρησιμοποιεί και τους λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφελείας _ δηλαδή, φως, νερό και τηλέφωνο.

?

Ο άνθρωπος για

τις δύσκολες αποστολές

Ο κ. Τράα δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα, ένας απλός υπάλληλος _ όπως θέλουν μερικοί να τον παρουσιάσουν _ της τρόικας. Πριν από την Ελλάδα σταθμοί του ήταν η Ουρουγουάη και ο Ισημερινός όπου κατείχε, όπως εδώ, θέση τοποτηρητή του ΔΝΤ. Επίσης, πολλές φορές στους συνομιλητές του υπερηφανεύεται ότι έχει «βοηθήσει» την Αργεντινή και τη Βραζιλία, ενώ με εκθέσεις του έχει προσπαθήσει να «συμμαζέψει» οικονομικά την Ισπανία, τη Σουηδία, ακόμα και την… Ελβετία. Οι περισσότεροι συνομιλητές του λένε για τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας ότι πολλές φορές κάνει επίδειξη «τεχνοκρατικού λαϊκισμού». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος ζήτησε να κηρυχθούν αυτός και οι υπόλοιποι της τρόικας «ανεπιθύμητα πρόσωπα», λόγω, όπως είπε σε συνομιλία του με «Το Βήμα», της «απαξιωτικής συμπεριφοράς που έχουν προς τους Ελληνες», για να προσθέσει: «Με ενοχλεί ιδιαίτερα ο τρόπος που μιλάνε».

Ο κ. Τράα δεν χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητο πρόσωπο μόνον από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αλλά όπως γράφτηκε ζητήθηκε κάποτε και η απέλασή του από χώρα στην οποία εργαζόταν. Στον Ισημερινό η οργάνωση Ecuarunari, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων Κέτσουα, ζήτησε να απελαθεί λόγω της συμπεριφοράς του και της παρακίνησης των εθνικών αρχών σε λήψη μέτρων. Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο, αν και όπως παρατηρούν στελέχη του ΠαΣοΚ είναι ο άνθρωπος που παρομοίασε την οικονομία που φτιάχνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα με μια… Mercedes που θα πηγαίνει με 100 μίλια την ώρα, προτρέποντας μάλιστα τους Ελληνες στο… «less φακελάκι». Και όλα τούτα, όπως έλεγαν, σε μια έξαρση τεχνοκρατικού λαϊκισμού. Πνεύμα που επιδεικνύεται και στην έκθεση που είχε δημοσιεύσει το 2009 για την ελληνική οικονομία.