Καθησυχαστικός για την τύχη των περίπου 100 Ελλήνων που ζουν στη Βεγγάζη εμφανίστηκε σε επικοινωνία με το «ΒΗΜΑonline» o πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης, επιχειρηματίας κ. Κανάκης Μανδαλιός. «Ολοι είναι καλά, το ίδιο συμβαίνει και με τις ελληνικές περιουσίες, την εκκλησία και τις εγκαταστάσεις της κοινότητας» δήλωσε.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στη χώρα παραμένει κρίσιμη, με τις εξελίξεις να μην μπορούν να προβλεφθούν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κοινότητας της Βεγγάζης, Ελληνα τρίτης γενιάς, πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Σαγιάννο, «αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Λιβύη δεν έχει σχέση με όσα έγιναν στην Αίγυπτο. Εχει να κάνει πιο πολύ με ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής της χώρας. Η Ανατολική Λιβύη ένιωθε πάντοτε αδικημένη» δηλώνει στο «ΒHMAonline», τονίζοντας όμως ότι «δεν υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ούτε εικόνες όπως στο Κάιρο με γυναίκες και παιδιά να κατεβαίνουν στον δρόμο. Οι συγκρούσεις περιορίζονται τις νυχτερινές ώρες και σε αυτές συμμετέχει ένα κομμάτι της νεολαίας».

Αλλο επίπεδο στη Λιβύη

Μια άλλη τεράστια διαφορά σε σχέση με τη χώρα του Νείλου είναι βέβαια το βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται εκεί. «Στην Αίγυπτο ο κόσμος πεινούσε, στη Λιβύη δεν πεινάει. Μιλάμε για ένα κράτος με άπειρους πόρους και πολύ μικρό πληθυσμό. Φανταστείτε ότι είναι πανεύκολο να πάρεις δάνειο και να μην το αποπληρώσεις ποτέ» τονίζει εμφατικά.

Και οι δύο συνομιλητές μας πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα η κρίση θα εξομαλυνθεί. Αλλωστε κανένας από τους Ελληνες που ζει στη Βεγγάζη δεν έχει σκεφθεί τον επαναπατρισμό του, παρά το κλίμα που προβάλλεται από διεθνή ΜΜΕ. «Πλέον η κοινότητα της Βεγγάζης δεν έχει περισσότερα από 100 μέλη. Την αποτελούν κυρίως επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και πολλές γυναίκες που παντρεύτηκαν Λιβύους οι οποίοι ήρθαν τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας για να σπουδάσουν και πλέον κάνουν καριέρα στην πατρίδα τους σε τομείς όπως ο στρατός, η ιατρική και οι τηλεποικοινωνίες» λέει ο κ. Σαγιάννος.