Νέο κύμα ρευστοποιήσεων καταγράφεται στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή στρέφει πολλούς επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών τίτλων.

Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

«Λάδι» στη φωτιά ήλθε να ρίξει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιαπωνικό τύπο υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Πορτογαλία αν χρειαστεί βοήθεια.

Το κλίμα αβεβαιότητας ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα τα spreads του δημοσίου της χώρας. Την Παρασκευή στις 14:10 ώρα Ελλάδος η διαφορά απόδοσης μεταξύ πορτογαλικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στις 438 μονάδες βάσης, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 11 μονάδων.

Στον αντίποδα, μικρή πτώση σημείωσαν τα spreads στις υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Το ελληνικό υποχωρούσε κατά 4 μονάδες στις 857, ενώ το ιρλανδικό και το ισπανικό σημείωναν πτώση 1 μονάδας στις 596 και 216 μονάδες αντίστοιχα.