Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την προσπάθεια επανεκκίνησης του, μοιάζουν να τρέχουν σε αγώνα μετ΄εμποδίων τα οποία ο ένας θεωρεί ότι του βάζει ο άλλος. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου πολιτικών θέσεων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, που πυροδότησε και προκάλεσε αντιδράσεις , αναζωπυρώθηκαν εντός της Κουμουνδούρου οι γκρίνιες από τους εναπομείναντες ανανεωτικούς, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης, που επιμένει από καιρό για διαζύγιο του ΣΥΝ από τις δυνάμεις του Μετώπου του κ. Αλ. Αλαβάνου.

Πάντως, ο κ. Αλαβάνος, μετά το κείμενο των πολιτικών θέσεων του Μετώπου, με δημόσια παρέμβασή του, εξεφρασε την επιφυλακτικότητά του για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίζει θετικό ρόλο, διευκρίνισε τη στάση του με την εξής δήλωση: «Οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη στο βαθμό που δεν περιοριστούν σε οργανωτικές διευθετήσεις, αλλά κινούνται στην προοπτική της μετωπικής λογικής των πιο πλατειών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στηρίζονται στη δημοκρατική συμμετοχή των μελών. Και εντάσσονται στην ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Είναι εμφανές ότι ο κ. Αλαβάνος εστιάζει το ενδιαφέρον του στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, προβάλλοντάς το ως πρωτοβουλία για τη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκειμένου να αποτελέσουν «την σπονδυλική στήλη ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου», όπως αναφέρεται στο κείμενο πολιτικών θέσεων του Μετώπου.

Νωρίτερα,, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης, επιτέθηκε, μέσω του ραδιοσταθμού «ΒΗΜΑ 99,5» στον κ. Αλαβάνος λέγοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει σε μια τροχιά δημιουργίας ενός σχηματισμού στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στον οποίο λειτουργεί άτυπα ως εν δυνάμει επικεφαλής εδώ και καιρό. Κάτι που αποτυπώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου».

Μάλιστα σημείωσε ότι για δύο περίπου χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ μαστίζεται από μια κρίση κορυφής, ηγετική, με διαμάχες και εικόνα Βαβυλωνίας. Και συμπλήρωσε: «Ίσως αυτή η αποσαφήνιση, δηλαδή η διαπίστωση ότι εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό πολιτικό στίγμα που εμπνέει και χαρακτηρίζεται από ένα σαφή πολιτικό λόγο, τότε καλύτερα σταθούμε πιο δίπλα. Αν έτσι κρίνει ο Αλέκος Αλαβάνος και οι υποστηρικτές του, τότε ίσως έτσι να ξεκαθαρίζεται το τοπίο». Πρόσθεσε όμως, αφήνοντας παράλληλα, αιχμές για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ: «Δεν είναι μια εξέλιξη που την επεδίωξε ο ΣΥΝ. Αντιθέτως ο ΣΥΝ μπορεί να επικριθεί ότι στο βωμό της διατήρησης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεχθεί πολλά και υποχωρήσει ακόμη περισσότερες φορές, θολώνοντας την πολιτική του εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και Ο ΣΥΝ χωρίς αυτές τις κουραστικές διαμάχες των ηγεσιών έχει τη δυνατότητα να πάει πολύ καλύτερα στο μέλλον απ’ ότι τα τελευταία δυο χρόνια».

Από την άλλη, δυνάμεις που στηρίζουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης συμμετέχουν στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί τρόπος συνύπαρξης και πολιτικός κοινός τόπος για την συνέχιση της συμμαχίας, επίσης, όμως, στη λογική του στόχου μιας ευρύτερης αριστερής ενότητας. Ολα αυτά, με εμπόδιο το ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στις προθέσεις του ενός απέναντι στον άλλο, αν και δυνάμεις του Μετώπου παραδέχονται τα βήματα που διήνυσε η Κουμουνδούρου και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ με επικεφαλής τον κ. Αλ. Τσίπρα για να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ωστόσο, όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ «γίνονται συζητήσεις για να δούμε αν μπορούμε να είμαστε μαζί. Δεν είναι επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν λέμε ότι είμαστε παντρεμένοι ούτε με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθούμε από κοντά το Μέτωπο, θα παρακολουθήσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε και με το ΣΥΡΙΖΑ και με το Μέτωπο. Αναζητάμε δρόμους ενότητας και συμπαράταξης που αφορούν το Μέτωπο, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, η ΚΟΕ αμφισβήτησε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που περιέγραφε την από κοινού απόφαση των δυνάμεων οι οποίες συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Εβγαλε διευκρινιστικό δελτίο Τύπου το οποίο κατέληγε: «η πρόσφατη ανακοίνωση του «γραφείου τύπου» δεν απηχεί ακριβώς όσα έχουν συμφωνηθεί, ούτε είναι γραμμένη στο πνεύμα των πολύ προσεκτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν. Ως ΚΟΕ δεν ρωτηθήκαμε καν για το περιεχόμενο, δεν συμφωνούμε σε πολλές διατυπώσεις, δεν (επανα)ξεκινάμε καλά…».