Ελληνικά Ομόλογα Νέα άνοδος των spreads

Νέα άνοδο σημείωσαν την Τετάρτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφωνόταν λίγο πριν τις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος την Τετάρτη στις 875 μονάδες, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τρίτη.

Νέα άνοδο σημείωσαν την Τετάρτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφωνόταν λίγο πριν τις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος την Τετάρτη στις 875 μονάδες, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τρίτη.

Ανοδικές τάσεις εμφανίζει και το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, με το CDs των 5ετών ομολόγων να ενισχύεται στις 876 μονάδες, μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό 3 μηνών (779 μονάδες) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η συμπεριφορά των αγορών καταδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής. «Η άνοδος των spreads και των CDs προεξοφλεί την εκτίμηση ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών, αυτή δε θα προβλέπει αυτόματες λύσεις, αλλά θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Τις αυξητικές τάσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων δεν κατάφερε να ανακόψει ούτε η πτώση της απόδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο την Τρίτη.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 113 μονάδες βάσης σε 13,20% στα τέλη Ιανουαρίου, του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κατά 112 μονάδες βάσης σε 11,43% και του 30ετούς ομολόγου αναφοράς κατά 68 μονάδες βάσης σε 8,64%.

Ως συνέπεια, η αρνητική κλίση της καμπύλης αποδόσεων μετριάσθηκε, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς να υποχωρεί σε -456 μονάδες βάσης από -501 μονάδες βάσης στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η μέση διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σημαντικά σε 867 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο από 906 που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε 83,78 στα τέλη Ιανουαρίου από 81,37 στα τέλη Δεκεμβρίου, του 10ετούς ομολόγου σε 70,97 από 66,01 και του 30ετούς ομολόγου σε 57,20 από 52,91.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε σε 707 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από 268 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 21,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 35,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από 11,7 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 115 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενο από το 5ετές ομόλογο αναφοράς με 91 εκατ. ευρώ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε τον Ιανουάριο. Από τις 661 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 57% αφορούσε εντολές αγοράς και το 43% εντολές πώλησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk