«Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δύο παραστάσεις της Μήδειας του Μπέντα.

Τίποτε έως τώρα δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο! Η συνεύρεση της πρόζας και της μουσικής δίνουν το ωραιότερο αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα «μελόδραμα», την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τα δύο αυτά έργα τόσο πολύ, ώστε τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου συνθέτες». Με τις παραπάνω φράσεις ο Μότσαρτ περιέγραφε στον πατέρα του τις εντυπώσεις του ύστερα από μια παράσταση της «Μήδειας» στο Μανχάιμ.

Το εν λόγω μελόδραμα του Μπέντα- συνθέτη σύγχρονου του Μότσαρτ κι ενός από τους πρωτεργάτες του κλασικού στυλ- παρουσιάζει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου μουσικών εκδηλώσεων που βασίζονται στη δουλειά της Καμεράτα με όργανα εποχής, και πέρα από τη «Μήδεια» που παρουσιάζεται με τη συμμετοχή της ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, μιας από τις σημαντικότερες σύγχρονες θεατρικές Μήδειες, περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ. 94 σε σολ μείζονα του Χάιντν («Η έκπληξη») η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την πρώτη κιόλας δημόσια παρουσίασή της.

Το πρόγραμμα «Η Καμεράτα στη Στέγη» αφορά σε έργα της μπαρόκ και πρώιμης κλασικής περιόδου, αναδεικνύοντας Ελληνες σολίστ αλλά και προωθώντας συνέργειες με σημαντικούς μουσικούς από το εξωτερικό. Στο ίδιο μήκος κύματος, θ΄ακολουθήσει στις 4-6 Μαρτίου η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Γκλουκ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1774. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει και πάλι ο Γιώργος Πέτρου ο οποίος από κοινού με τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη επιχειρούν μια νέα προσέγγιση του έργου.