Ενας επικίνδυνος διεθνής «τρομοκράτης» που σχεδίαζε _ σύμφωνα με ξένες μυστικές υπηρεσίες _ σύνθετες και αιματηρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη ή ένας φτωχός λαθρομετανάστης που ζούσε σε ένα παράπηγμα στην Πεντέλη με την οικονομική βοήθεια γειτόνων του και από φιλανθρωπίες;

Το μυστήριο της παρουσίας του 32χρονου Παλαιστινίου Γκαλέμπ Ταλέμπ επιχειρούν να λύσουν οι αρχές ασφαλείας, ύστερα και από τη σύλληψή του το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ, αφού είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Serra». Στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας που επικαλείται πληροφορίες ιταλών και αμερικανών αξιωματούχων ο Γκαλέμπ Ταλέμπ εμφανίζεται να είναι 23 ετών, με το ψευδώνυμο «Το αγόρι», και προετοίμαζε μπαράζ ένοπλων επιθέσεων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «Φατάχ Αλ Ισλάμ», η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές ο Γκαλέμπ Ταλέμπ είχε πακτωλό χρημάτων και άλλαζε συνεχώς σπίτια στο κέντρο της Αθήνας. Και όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται, «ο τρομοκράτης ξύρισε τα γένια του, ύστερα από σχετική άδεια που έλαβε από ιμάμη, και κάνει ό,τι μπορεί για να συνδυάσει το “επάγγελμα του τρομοκράτη” με μια άνετη και ευχάριστη ζωή».

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Βήματος on line», τα δεδομένα της διαβίωσης του Ταλέμπ είναι διαφορετικά…

Ο Γκαλέμπ Ταλέμπ ζούσε σε ένα παράπηγμα, στην πάνω πλευρά του καταυλισμού Κούρδων, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 9, στην Πεντέλη. Οπως ανέφεραν Κούρδοι που γνώριζαν τον Παλαιστίνιο, «είχε έλθει στον καταυλισμό μας στις αρχές του 2009. Μαζί με άλλα δύο άτομα ήταν οι μόνοι Παλαιστίνιοι που μένουν στον καταυλισμό μας. Οπως μας είχε πει, δεν είχε χρήματα να πληρώνει ενοίκιο για να μένει σε σπίτι στην Αθήνα και έτσι σε πρώτη φάση τον φιλοξένησε ένας φίλος του σε ένα παράπηγμα κοντά στην είσοδο του καταυλισμού. Μετά το καλοκαίρι του 2009, όπου ένα μεγάλο μέρος των παραπηγμάτων καταστράφηκε σε μια δασική πυρκαγιά, άρχισε να φτιάχνει το δικό του μικρό οίκημα με λίγα οικοδομικά υλικά και με κόντρα πλακέ. Εκεί έμενε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Τότε είδαμε περίπου δέκα πάνοπλους αστυνομικούς να μπαίνουν στον καταυλισμό από έναν γειτονικό χωματόδρομο και να κατευθύνονται προς το σπιτάκι του. Φάνηκε να προσπαθεί να φύγει. Ομως τον έπιασαν αμέσως…».

Οσον αφορά την «άνετη και ευχάριστη ζωή» που περιγράφουν αξιωματούχοι ξένων μυστικών υπηρεσιών, ίσως η πραγματικότητα τους διαψεύδει…

Οπως περιγράφει ένας από τους φίλους του, κουρδικής καταγωγής, «ο Γκαλέμπ έκανε τρία-τέσσερα μεροκάματα τον μήνα δουλεύοντας σε οικοδομές. Δεν είχε λεφτά και πολλές φορές τού δίναμε εμείς φαγητό. Ακόμη, πολλές φορές, του δίνανε φαγητά και ρούχα φιλανθρωπικές οργανώσεις που επισκέπτονταν τον καταυλισμό μας. Κυκλοφορούσε συνέχεια φτωχικά ντυμένος και δεν μιλούσε παρά μόνο στους συμπατριώτες του. Ενας από αυτούς ζούσε πουλώντας κάρτες τηλεφωνίας. Πήγαινε σε ένα μικρό σπιτάκι που έχουν σαν χώρο προσκυνήματος οι μουσουλμάνοι του καταυλισμού και ύστερα χανόταν στο παράπηγμά του. Από την αρχή που είχε έλθει μας έλεγε ότι ετοιμαζόταν να φύγει για την Ευρώπη. Ομως εδώ ήταν συνέχεια και δεν φαίνεται να είχε τις οικονομικές και άλλες δυνατότητες να αναχωρήσει για άλλη χώρα…».

Στις αναφορές και στις φωτογραφίες των ξένων διωκτικών υπηρεσιών που δημοσιοποιεί η ιταλική εφημερίδα, ο Γκαλέμπ Ταλέμπ εμφανίζεται σαν ένας κοντοκουρεμένος, διοπτροφόρος, εύσωμος και καλοξυρισμένος «ύστερα από εντολές του ιμάμη του», νεαρός. Ωστόσο ο Ταλέμπ που περιγράφουν οι άλλοι κάτοικοι του καταυλισμού είναι ένα άτομο μετρίου αναστήματος, με μαύρα μακριά μαλλιά και μικρή γενειάδα…

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του αστυνομικοί με πολιτικά επιτηρούσαν τον χώρο του καταυλισμού και είχαν εστιάσει την προσοχή τους στο μικρό οίκημα όπου διέμενε ο Ταλέμπ.

Το μυστήριο για την «υπόθεση Ταλέμπ» διευρύνεται, σύμφωνα με όσα είπε στο «Βήμα on line» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως ανέφερε, «πράγματι οι συνθήκες ζωής του Γκαλέμπ Ταλέμπ ήταν κακές. Ομως μπορεί να υπάρχει η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής για να μην κινούνται οι υποψίες των αρχών ασφαλείας. Και αυτό μάς έχουν δείξει πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Πάντως είναι σαφές: από την παρακολούθησή του δεν προέκυψε ότι προχωρούσε σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια. Ομως προτού προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται _ όπως μας έλεγαν οι ξένοι _ για “εν υπνώσει θύλακο” αραβικής οργάνωσης, το δημοσίευμα μας ανάγκασε να προχωρήσουμε στην προσαγωγή του. Και έτσι ίσως να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια…».

Αναφέρεται τέλος ότι στην κατοχή του Γκαλέμπ Ταλέμπ, στο παράπηγμά του, βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής που ήδη εξετάζεται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.