Ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει την… 11άδα του έχοντας την «αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» ή, επί το πολιτικότερον, μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών. Η συμμαχία επιχειρεί την επανασυγκόλλησή της με τη δημιουργία ενός οργάνου κορυφής με 11 μέλη, από όλες οι συνιστώσες, περιλαμβανομένου του ΣΥΝ αλλά και των δυνάμεων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου.

Το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από μεγάλη περίοδο διεργασιών, έγινε άτυπη συνεδρίαση μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΣΥΝ των κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνη και Ν. Βούτση. Κατέληξαν στη δημιουργία ενδεκαμελούς συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα αποτελείται από: 3 στελέχη του ΣΥΝ, 3 στελέχη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, 3 στελέχη της ΑΝΑΣΑ (σχήμα στο οποίο συμμετεχει και η ΑΚΟΑ του κ. Γιάννη Μπανιά), έναν εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ και τον κ. Μανώλη Γλέζο.

Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατά νου, από τη μια τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων και του μνημονίου και από την άλλη, τα φτωχά αποτελέσματα των ξεχωριστών ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές, και σήμερα τις δημοσκοπήσεις στις οποίες καταγράφουν “χαμηλή πτήση”. Ετσι, η ρητορική για ενότητα της Αριστεράς επανέρχεται δρυμύτερη, με ανοιχτό το βλέμμα και σε ευρύτερη συμπαράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβαπτίζεται σε όχημα συσπείρωσης και επομένως εκτιμάται ως αναγκαίο ένα συντονιστικό όργανο διαβούλευσης και χάραξης κοινής πλεύσης, ύστερα από μήνες παροπλισμού της Γραμματείας του.

Τελικά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ με επικεφαλής τον κ. Αλ. Τσίπρας ακολούθησε τη γραμμή του«Αριστερού Ρεύματος» και του κ. Π. Λαφαζάνη, που από καιρό επέμεναν για ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποκλεισμό του Μετώπου Αλληλεγγυης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου. Και να που τώρα, ο κ. Τσίπρας ανάβει το πράσινο φως για να αποκτήσουν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν τον κ. Αλαβάνο (ΔΕΑ, ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΑΠΟ), ισχύ «πόλου» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, στο Μέτωπο καταγράφονται εσωτερικές διαφοροποιήσεις στελεχών του, όπως του κ. Γιώργου Σαπουνά (ΑΠΟ), που προτάσσει τα πολιτικά ζητήματα για να βρεθεί στέρεος κοινός τόπος και τη σύγκληση της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του Μετώπου φαίνεται να αποδέχονται τους όρους επαναλειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, στελέχη τους θεωρούν ότι η Κουμουνδούρου έκανε βήματα “προς τα αριστερά”, με πιο αιχμηρό τον αντιπολιτευτικό της λόγο κατά της κυβέρνησης και πιο έντονη κριτική στην ΕΕ. Η επιμονή τους στη σύγκληση της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ των μελών έχει καμφθεί και μετατίθεται ως αίτημα για αργότερα.

Το πολιτικό περιεχόμενο της επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναζητείται στα μίνιμουμ των κοινών δράσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής και εναντίον της τρόϊκας ενώ οι αντιπαραθέσεις για την ευρωπαϊκή Ενωση και το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση γειώνονται σε μια «γενικώς αντιευρωπαϊκή γραμμή», με αιχμή του δόρατος, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την σφοδρή κριτική κατά του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που προωθεί η Κομισιόν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ομως, μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει ο κ. Αλ. Αλαβάνος. Απαντήσεις από πλευράς του αναμένεται να υπάρξουν σύντομα, μια και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο με τις πολιτικές θέσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.