Πτώση της τάξης του 5% σημείωσαν τον Ιανουάριο του 2011 τα «φέσια» στην ελληνική αγορά, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα στατιστικά στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, διαμορφούμενα στα 193,15 εκατ. ευρώ έναντι 203,38 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Από το παραπάνω ποσό, τα 172,31 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιταγές που δεν εξοφλήθηκαν, η αξία των οποίων υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 2,11%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στις απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες υποχώρησαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα κατά 24% στα 20,84 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω μεταβολές αποδίδονται τόσο στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και στις ελαστικότερες μεταξύ των επιχειρηματιών σχέσεις, καθώς οι πιστωτές προτιμούν να μην τραβήξουν το «χαλί κάτω από το πόδια» σε μία εταιρεία που τους οφείλει χρήματα και δεν προχωρούν στη σχετική καταγγελία.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της ανακύκλωσης επιταγών, με την αντικατάσταση όσων λήγουν με νέες μεταγενέστερης ημερομηνίας. Εξάλλου, και οι τράπεζες είναι πιο φειδωλές στη χορήγηση μπλοκ επιταγών, γεγονός που έχει συμβάλει στον περιορισμό των σφραγισμένων τίτλων.