Επιβεβλημένη και αναπόφευκτη χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος την αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, λόγω των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι οι παράγοντες που επέδρασαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα την περυσινή χρονιά θα συνεχίσουν να το επηρεάζουν προς την ίδια κατεύθυνση τουλάχιστον και τους πρώτους μήνες του 2011.

«Οι προοπτικές για την κερδοφορία, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και τη ρευστότητα των τραπεζών και των ομίλων τους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Προβόπουλος καλεί τις τράπεζες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να αναπροσαρμόσουν γρήγορα την επιχειρησιακή τους στρατηγική, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων, πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωσύστημα.

Θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις

Απαισιόδοξες για την πορεία των καθυστερήσεων είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προβλέπει ότι το ποσοστό τους θα αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 10% στο οποίο διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν και χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη μικρή αύξηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις (Σεπτέμβριος 2010: 43,2%, Δεκέμβριος 2009: 41,5%), απόρροια της σημαντικής ενίσχυσης του αποθέματος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου στο εννεάμηνο του 2010, ζητά από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε περεταίρω ενίσχυσή του.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει κατά την Τράπεζα της Ελλάδος από το γεγονός ότι σημειώνεται σημαντική επιδείνωση του λόγου των ‘‘καθαρών’’ καθυστερήσεων (δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρευμένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, σε μία περίοδο επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αρνητική η πιστωτική επέκταση

«Η χρηματοδότηση προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, αναμένεται να σημειώσει μηδενικούς ή αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής κατά το 2011» σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση, περιοριστική επίδραση στη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό αλλά και τη διάθεση για ανάληψη χρέους από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζει να ασκεί η εξασθένηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των τελευταίων.

Από την άλλη πλευρά, αυξητικά αναμένεται να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα η πρόσφατη παράταση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.

«Το πώς τελικά θα κινηθεί ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το τρέχον έτος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών» καταλήγει η κεντρική τράπεζα.