Κλιμακώνουν τις δράσεις απείθειας και ανυπακοής στην κυβερνητική πολιτική τα κόμματα της Αριστεράς, σε μια προσπάθεια γενίκευσης των αντιδράσεων, όπως αυτές εκδηλώνονται στις περιπτώσεις των διοδίων, των αστικών συγκοινωνιών κτλ. μέσω του κινήματος «δεν πληρώνω». Είναι ενδεικτικό των προθέσεων που υπάρχουν το δημόσιο κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ προς τους πολίτες «να κάνουν στάση πληρωμών», καθώς «δεν πρέπει να πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα καλυφθεί το χρέος». «Δεν χρωστούν τίποτε, δεν πρέπει να το αναγνωρίσουν, να το διαγράψουν σαν δικό τους πρόβλημα, αλλά να αποκαλύψουν την αιτία του και στη βάση αυτή να οικοδομήσουν κίνημα με τις δικές τους απαιτήσεις», διακήρυξε προ ημερών ο Περισσός μέσω του κομματικού Τύπου, ενώ έχει εξαγγείλει «πανελλαδική δράση ανυπακοής στην αντιλαϊκή πολιτική» , εν όψει της απεργίας που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ για τις 23 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει το «μέτωπο» με την κυβέρνηση μετά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται (χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα διόδια) για την ανακοπή του διογκούμενου ρεύματος ανυπακοής (κίνημα «δεν πληρώνω», κίνημα για την κατάργηση των διοδίων, αντιδράσεις κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Κερατέα κτλ.). Ενταση απειθαρχίας
Η φάση αυτή μάλιστα αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία και την εξέλιξη της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει, καθώς παράγοντες του χώρου της Αριστεράς εκτιμούν ότι «τα όποια μέτρα καταστολής λαμβάνει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα ανακόψουν το κύμα αγανάκτησης και ανυπακοής, αλλά θα το διογκώσουν παραπέρα», κάτι που προδιαθέτει για περαιτέρω όξυνση της «κόντρας», η οποία πλέον λαμβάνει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως φάνηκε και από την έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή σχετικά με την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και των διοδίων. Ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παροτρύνει την ανομία», ενώ ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανιστόρητη και αντιδημοκρατική την αντίληψη ότι η ειρηνική κοινωνική ανυπακοή είναι ανομία».

Ηδη προ εβδομάδος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε διακηρύξει από τα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου ότι «πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος, που αντιστέκεται στα διόδια, θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής», υπογραμμίζοντας ότι «η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μια πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος που θα γίνει μαζικός, είτε το θέλουν είτε όχι». Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στη συνέχιση και στην περαιτέρω ένταση των κινητοποιήσεων.

Οργανωμένη στάση

Για τον Περισσό ωστόσο η προτροπή «δεν πληρώνω» δεν είναι αυτοσκοπός αλλά «ένας στόχος ενταγμένος μέσα σε μια συγκεκριμένη “γραμμή”», όπως είπε προ ημερών η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , παρατηρώ- ντας ότι «δεν μπορείς να πεις να μην πλη ρώνει κανένας εισιτήριο ποτέ». Την ίδια στιγμή πάντως προέτρεπε τον λαό «να ξεπεράσει τον φόβο της ποινικοποίησης» και «να πάψει να θεωρεί την αστική νομιμότητα ευαγγέλιο», αλλά «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με όρους μαζών για την ανατροπή αυτής της νομιμότητας και να δημιουργήσει μια νέα νομιμότητα, τη λαϊκή».

Ο Περισσός προτρέπει τους πολίτες να πουν «“ναι” στην απειθαρχία και στην ανυπακοή, αλλά με μαζικό και οργανωμένο τρόπο» . Ετσι από τη μία επικροτεί και στηρίζει τις ακτιβιστικές ενέργειες που εκδηλώνονται, αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει, όπως αναφέρουν στελέχη του, ότι «αν δεν υπάρξει οργανωμένη και σε μαζικόόχι ατομικό- επίπεδο ανυπακοή και απειθαρχία, η οποία θα συνδέεται και με μια πολιτική πρόταση, αυτή η τάση ανυπακοής θα ξεφουσκώσει».

Πλατεία… Καΐρου
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα πυρά της κυβέρνησης έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ευθέως ότι υποκινεί «τις ακραίες, αδικαιολόγητες, προσχηματικές και χωρίς πολιτική νομιμοποίηση» συμπεριφορές που παρατηρούνται, αμφισβητώντας τη νομιμότητα. Πάντως ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τις αιτιάσεις αυτές για υποκινούμενες κινητοποιήσεις ανυπακοής, υποστηρίζοντας ότι «τα κόμματα δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να υποκινήσουν την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών» .

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης κ. Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μορφές αντιδράσεων που εκδηλώνονται την περίοδο αυτή (από τα διόδια ως τις κινητοποιήσεις στην Κερατέα), έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω και επιχειρεί να συνδέσει, ακόμη και να μεταλαμπαδεύσει ει δυνατόν, το κίνημα ανυπακοής με το πνεύμα των εξελίξεων στην Αίγυπτο, δηλώνοντας «ας σπάσουμε την απάτη της παντοδυναμίας της τρόικας, του Μεγάρου Μαξίμου και της ολιγαρχίας» και «ας συνειδητοποιήσουμε ότι αν η πλατεία Ελευθερίας είναι στο Κάιρο,η Αθήνα έχει την πλατεία Συντάγματος».